Bestemming Arctica

Op expeditiecruise in het Noordpoolgebied: Arctica

Tijdens de zomermaanden zijn talloze bestemmingen in het Noordpoolgebied te vinden waar je een prachtige expeditiecruise kunt maken. Voorbij de Poolcirkel zie je de mooiste bestemmingen: denk aan de kust van Noorwegen, Spitsbergen, IJsland, de Noordelijke IJszee, en Groenland, maar ook delen van de Verenigde Staten en Canada vallen in de Poolcirkel. Het ultieme noordpoolavontuur is een cruise naar de geografische noordpool, het noordelijkste puntje van de aardbol. Dat is alleen mogelijk met een ijsbreker die sterk genoeg is om door het metersdikke ijs te breken.

Wat is de beste reistijd om het Noordpoolgebied te bezoeken?

Expeditiecruises naar de Arctic vinden bijna uitsluitend plaats in de zomermaanden van mei tot en met september. In de winter ligt er namelijk te veel ijs om bestemmingen als Spitsbergen en Groenland te bereiken met een schip. In het voorjaar ligt er meestal nog veel sneeuw en ervaar je een ongerepte wildernis. Midden in de zomer geniet je van de middernachtzon, het is er dan 24 uur per dag licht. Beeld je in om met een drankje aan dek in het zonnetje te zitten om 12 uur ’s nachts! Daarnaast is later in het seizoen al veel van het zee-ijs gesmolten en kun je plekken bereiken die in het voorjaar nog ontoegankelijk zijn. Afhankelijk van de bestemming kun je ijsberen, walrussen en allerlei soorten zeevogels spotten. Je ziet soms ook walvissen vanaf je expeditieschip. Het noorden van Noorwegen is wel te bezoeken in de winter. Houd er wel rekening mee dat de dagen kort zijn, je hebt slechts enkele uren daglicht. Dat geeft dan weer grote kans om het Noorderlicht te zien! Elke periode heeft dus haar eigen charme.
Lees ook: Het Noorderlicht – al je vragen beantwoord!

Hoe kom je er?

Vluchten zijn meestal niet inbegrepen bij een expeditiecruise. Zorg altijd dat je vlucht ruim van tevoren aankomt, bij voorkeer een dag voor vertrek van de cruise. Bestemmingen als Noorwegen of Spitsbergen kun je vanuit Nederland of België met slechts één overstap makkelijk bereiken. Ga je naar Spitsbergen, vlieg dan naar Lonyearbyen. Voor het Noorden van Noorwegen vlieg je naar Tromsø.

Bij reizen naar Groenland of het Noorden van Canada zit vaak wel een chartervlucht inbegrepen, bijvoorbeeld vanuit Reykjavik of Kopenhagen. Houd hier rekening mee wanneer je een expeditiecruise gaat boeken, het kan je veel kosten schelen als (een deel van) de vluchten inbegrepen zijn.

Met wat voor schepen kun je een expeditiecruise naar de Noordpool maken?

De expeditieschepen die naar het Noordpoolgebied varen, zijn meestal ijsversterkt en voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de International Polar Code. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen ijsschotsen en zeeijs wat je ongetwijfeld zult tegenkomen tijdens de reis. De expeditieschepen voldoen ook aan de milieu eisen voor een duurzame uitvoering van de reis.

De keuze van het schip is een van de belangrijkste onderdelen van de expeditiecruise. Er zijn verschillende categorieën schepen die een groot verschil maken voor de beleving van de reis.

Naar Spitsbergen gaan grote (tot 500 passagiers) en kleinere expeditieschepen, soms met slechts 12 passagiers. Met de kleinere schepen heb je uiteraard een intiemere beleving van het gebied waar je doorheen vaart. De kapitein en bemanning gaan op zoek naar de beste plekken en doen veel om je de mooiste beleving te geven.

Ingrid en Anu van onze partner Waterproof Cruises & Expeditions maakten beide een expeditiecruise naar Spitsbergen op twee verschillende schepen van Albatros Expeditions Lees hun belevenissen:

Lees hier over de Ocean Albatros expeditiecruise naar Spitsbergen

 

 

Lees hier over de Ocean Aventurer expeditiecruise naar Spitsbergen

 

Wat kan ik voor activiteiten doen op een expeditiecruise?

Veel schepen bieden de mogelijkheid om deel te nemen aan optionele sportieve activiteiten zoals kajakken, hiken en zelfs skiën. Er zijn ook enkele rederijen die poolduiken en -snorkelen aanbieden.

Interessante tips over expeditiecruisen!

Aanbiedingen naar Noordpoolgebied

Prijs >
Onder €2500
€2500-€5000
€5000-€7500
€7500-€10.000
Boven €10.000
Jaar >
2022
2023
2024
2025
2026
2027
Grootte van schip >
12-60 passagiers
61-200 passagiers
201-300 passagiers
Meer dan 300 passagiers
Rederij >
Albatros Expeditions
Antarpply Expeditions
Arctic Wildlife Tours
Aurora Expeditions
Emerald Blue Cruises
Hapag Lloyd Cruises
Heritage Expeditions
Hurtigruten
Latitude Blanche
Noble Caledonia
Oceanwide Expeditions
Ponant
Poseidon Expeditions
Quark Expeditions
Quixote Expeditions
Scenic Cruises
Seabourn
Silversea Cruises
Skorpios Cruises
UnCruise Adventures