AntarcticaVoorbereiding

Een expeditiecruise naar Antarctica, hoe kom je er?

Wij nemen je mee in een reis naar Antarctica: want hoe kom je er? Zeker vanuit Europa is het een flinke reis voordat je kunt inschepen. Tot een jaar of 20 geleden was een reis naar Antarctica enkel iets voor echte avonturiers die het niet erg vonden om weken aan boord van een oud onderzoeksschip te verblijven in de hoop een pinguïn te zien. Vandaag varen er tientallen moderne expeditieschepen richting het witte continent in de maanden november tot en met maart. Het afgelopen seizoen was een recordjaar voor Antarctica met maar liefst 106.000 bezoekers. Dat lijkt misschien veel voor zo’n ongerepte bestemming, maar als je het vergelijkt met de 4,1 miljoen toeristen die jaarlijks het eiland Texel bezoeken is het nog steeds een zeer exclusieve bestemming. Wij nemen je mee op reis naar Antarctica: want hoe kom je er?

Via Buenos Aires naar Ushuaia

Antarctica is vooral exclusief door de ligging ver weg van de bewoonde wereld. Zeker vanuit Europa is het een flinke reis voordat je aan boord van je schip kunt stappen. Het grootste deel van de expeditiecruises vertrekt vanuit Ushuaia, in het zuidelijkste puntje van Argentinië. Om daar te komen vlieg je eerst naar Buenos Aires, ongeveer 13 uur vanuit Nederland. Vervolgens is er nog een binnenlandse vlucht van ongeveer 4 uur nodig die je van Buenos Aires naar Ushuaia brengt.

Let bij het boeken van je vluchten goed op de luchthavens in Buenos Aires, er zijn namelijk twee verschillende. De internationale luchthaven ‘Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini Ezeiza’ vaak afgekort als ‘Ezeiza’, en daarnaast de luchthaven voor binnenlandse vluchten ‘Aeropuerto Internacional Jorge Newbery’. Er zijn bussen en taxi’s die je van de ene naar de andere luchthaven brengen. Een transfer duurt normaal een klein uurtje, maar plan hiervoor ruim de tijd, het kan soms erg druk zijn onderweg! Boek bij voorkeur een extra nachtje hotel in Buenos Aires om er zeker van de te zijn dat je op tijd op de airport bent.

Ushuaia – El fin del mundo

Eens aangekomen in Ushuaia is het alsof je in een andere wereld bent beland. Het contrast met de drukke warme stad Buenos Aires is enorm. Je staat hier letterlijk aan het einde van de wereld, op het zuidelijkste puntje van het Amerikaanse continent. Het stadje ligt ingesloten tussen de besneeuwde bergen en het Beagle kanaal. Het weer is daarom erg onvoorspelbaar, regen, zon en sneeuw op één dag zijn eerder regel dan uitzondering. Al is de lucht donkergrijs in de ochtend, smeer toch maar zonnebrand op je gezicht want de kans is groot dat je nog zult verbranden diezelfde dag.

Plan zeker een extra dag of twee in Ushuaia, niet enkel om eventuele vertraging op te vangen, maar ook om de prachtige omgeving te verkennen. Vlak buiten de stad ligt een nationaal park, je kunt de bergen in, er zijn verschillende musea over de geschiedenis van de omgeving en er zijn genoeg leuke restaurantjes en koffiebars.

Tip! Zorg voor voldoende cash geld in euro’s of US dollars. De Argentijnse Peso is amper iets waard en de lokale bevolking ontvangt dus graag betalingen in buitenlandse valuta. Bij de kassa hangt vaak een papiertje met de wisselkoersen, die zijn een stuk gunstiger dan wanneer je geld bij een officieel kantoor zou wisselen. Houd er wel rekening mee dat je altijd Pesos terugkrijgt als wisselgeld. Zorg dus voor kleine coupures. Eenmaal terug in Nederlands kun je Argentijnse Pesos namelijk niet inwisselen voor euro’s.

Inschepen voor Antarctica!

Eindelijk is het zo ver, na dagen onderweg te zijn geweest gaat je expeditiecruise eindelijk beginnen! Ushuaia is niet groot, vanuit de meeste hotels kun je te voet naar de haven. Veel rederijen bieden een bagageservice waarbij ze je koffers komen ophalen bij je hotel of je brengt ze zelf naar een verzamelpunt. Zo heb je na het uitchecken bij je hotel de handen vrij om nog een rondje door het stadje te doen en foto’s te maken van het schip wat al aan de kade ligt. Inschepen gebeurt meestal aan het einde van de middag. Zorg dat je je boardingpas bij de hand hebt, dan loop je zo de kade op naar het schip waar het expeditieteam je welkom heet aan boord.

Klaar voor de Drake Passage

Wie wat research doet over expeditiecruises naar Antarctica komt ongetwijfeld verhalen over de Drake Passage tegen. Dit is de zeestraat tussen Zuid-Amerika en het Antarctisch Schiereiland. Het kost ongeveer 2 dagen om die over te steken. Door sterke stromingen en de wind zijn flinke stormen hier geen uitzondering. Daarom wordt vaak gesproken over de ‘Drake shake’ bij hoge golven en slecht weer waarbij schepen bijna letterlijk door elkaar geschud worden, of een ‘Drake lake’ bij rustig weer met een kalme zee. De kansen hierop zijn 50/50. Bereid je altijd voor op het ergste, neem dus medicatie, armbandjes of plakkers tegen zeeziekte mee. Mocht je onderweg echt ontzettend zeeziek worden dan heeft de dokter aan boord vaak nog wel een middeltje waarmee je kunt slapen totdat je bij Antarctica aankomt.

TIP! Laat de angst voor zeeziekte je zeker niet weerhouden van een reis naar Antarctica. Eenmaal bij het Antarctisch schiereiland aangekomen vaar je tussen de eilanden en vlakbij de kust waar de zee veel rustiger is. Zie je een oversteek van de Drake Passage écht niet zitten, dan is er altijd nog de optie om een ‘Fly & Cruise’ te boeken.

 

hulp banner

Lees hier meer informatie over Antarctica! >

Geef een reactie