Bestemming Antarctica

Op expeditiecruise naar Antarctica

Antarctica is voor veel reizigers een bucketlist bestemming waar je eenmaal in je leven geweest moet zijn. Hier vind je nog échte ongerepte natuur, adembenemende landschappen en een rijk dierenleven.

Antarctica is voor velen dé ultieme expeditiecruise bestemming en voor veel wereldreizigers het laatste continent om van hun lijstje te strepen. Je vaart niet van haven naar haven maar tussen eilanden en ijsschotsen terwijl je geniet van de indrukwekkende landschappen. Met kleine rubberbootjes (zodiacs) vaar je langs de ijsbergen en ga je aan land op allerlei verschillende locaties. Soms is dat een strand waar je pinguïns van dichtbij kunt zien, of een eiland met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Hoe dat werkt, zo’n cruise naar Antarctica, vragen we Waterproof Cruises & Expeditions, dé experts in reizen naar de poolgebieden. 

Wat is de beste reistijd om Antarctica te bezoeken?

Reizen naar Antarctica vinden plaats van november t/m maart, in de zuidelijke zomer. Doordat je zover naar het zuiden reist kun je in januari genieten van 24 uur daglicht. Bovendien is het er minder koud dan je zou verwachten, de temperaturen liggen meestal enkele graden onder het vriespunt.

 

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je eerst naar Argentinië in Zuid-Amerika. In de plaats Ushuaia vertrekken de meeste expeditieschepen voor de oversteek via de Drake Passage naar Antarctica. Die oversteek duurt ongeveer 2 dagen. Je kunt ook vliegen vanuit Chili naar Antarctica zodat je de Drake Passage, waar het enorm kan spoken, kunt overslaan. Je landt dan na een twee uur durende vlucht op King George Island, waar je aan boord van je expeditieschip gaat.

Met wat voor schepen kun je een expeditiecruise naar Antarctica maken?

De expeditieschepen die naar Antarctica varen, zijn ijsversterkt en voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de International Polar Code. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen de ijsschotsen die je ongetwijfeld zult tegenkomen tijdens de reis. De expeditieschepen voldoen ook aan de voorschriften van IATO, de International Association of Antarctic Operators. 

De keuze van het schip is een van de belangrijkste onderdelen van de expeditiecruise. Er zijn verschillende categorieën schepen die een groot verschil maken voor de beleving van de reis. Zo zijn er nieuwbouwschepen met alle luxe die je maar kunt bedenken maar ook iets oudere (vaak kleinere) expeditieschepen die een unieke ervaring bieden.

Schepen met meer dan 500 passagiers mogen géén landingen maken. Je blijft dan helaas de hele reis aan boord.  Kies er dus voor om uitsluitend met schepen te varen die minder dan 500 passagiers aan boord hebben zodat je aan land kunt en de pinguïns ook kunt ruiken en horen! Daar draait het uiteindelijk om bij een expeditiecruise naar Antarctica, het continent van dichtbij ervaren.
De meeste schepen varen daarom met zo’n 100 tot 200 passagiers aan boord, hoe kleiner het schip, hoe minder tijd het kost voordat je van boord kunt tijdens excursies. Er mogen bovendien slechts 100 mensen tegelijk aan land in Antarctica. Bij een groter schip kan het soms dus even duren voordat je ergens aan land kunt gaan. 

Belangrijk om te weten voordat je een cruise naar Antarctica boekt!

Waar kan ik naar toe?

Tijdens een expeditiecruise naar Antarctica bezoek je meestal het Antarctisch schiereiland, en niet de ‘Zuidpool’. Dat punt ligt namelijk midden op het continent, waar je met een schip niet kunt komen. Er zijn géén aanleghavens in Antarctica. Bij stops gebruiken expeditieschepen zodiacs (tender boten) om met kleine groepen landingen te maken. Je moet fit genoeg zijn om uit een zodiac te stappen op het strand maar verder zijn er weinig eisen om mee op excursie te kunnen gaan.
Cruises naar Antarctica worden vaak gecombineerd met de Falkland Eilanden en South-Georgia. Het eiland South Georgia staat bekend om de gigantische kolonies met koningspinguïns en grote zeeolifanten die vaak in natuurdocumentaires te zien zijn. 

Wat kan ik voor activiteiten doen op een expeditiecruise?

Veel schepen bieden de mogelijkheid om deel te nemen aan optionele sportieve activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld kajakken, sneeuwschoen-wandelen, ijsklimmen, een nacht kamperen op het ijs, poolsnorkelen of zelfs scubaduiken. Dat geeft een hele andere dimensie aan je expeditiecruise naar Antarctica! Meestal zijn deze activiteiten naar keuze en tegen betaling, maar op sommige reizen zijn ze inbegrepen.

Wat maakt een expeditiecruise naar Antarctica zo uniek?

  • Alle excursies zijn inbegrepen
  • Eten, koffie, thee en water aan boord is inbegrepen. Soms all-inclusive.
  • Educatieve lezingen, documentaires en films
  • Begeleiding door professionele gidsen en experts in diverse wetenschappen
  • Geniet van bijna 24 uur daglicht
  • Elke reis is anders en iedere dag is een nieuw avontuur
  • Reizen in kleine groepen
  • Je bent één van de weinigen die voet zet op het zevende continent

Er zijn veel verschillende schepen en routes, en iedere rederij heeft zijn eigen unieke programma’s. Het is belangrijk om je vooraf goed te informeren zoals bij Waterproof Cruises & Expeditions voor het juiste advies over de schepen, routes en programma’s die het beste bij je wensen passen.

TIP! Er zijn momenteel verschillende aanbiedingen voor expeditiecruises naar Antarctica.

Handige tips voor je expeditiecruise

Interessante Antarctica aanbiedingen!

Prijs >
Onder €2500
€2500-€5000
€5000-€7500
€7500-€10.000
Boven €10.000
Jaar >
2022
2023
2024
2025
2026
2027
Grootte van schip >
12-60 passagiers
61-200 passagiers
201-300 passagiers
Meer dan 300 passagiers
Rederij >
Albatros Expeditions
Antarpply Expeditions
Arctic Wildlife Tours
Aurora Expeditions
Emerald Blue Cruises
Hapag Lloyd Cruises
Heritage Expeditions
Hurtigruten
Latitude Blanche
Noble Caledonia
Oceanwide Expeditions
Ponant
Poseidon Expeditions
Quark Expeditions
Quixote Expeditions
Scenic Cruises
Seabourn
Silversea Cruises
Skorpios Cruises
UnCruise Adventures