AntarcticaArcticFalkland EilandenGroenlandNoorwegenSouth GeorgiaSpitsbergenVoorbereiding

Wat je nog niet wist over een expeditiecruise!

Aniek van Waterproof Cruises & Expeditions was onlangs op expeditiecruise naar Antarctica en deelt haar ervaringen over haar reis. In dit artikel heeft ze een aantal opvallende dingen genoteerd die je nog niet wist over een expeditiecruise.

Er is geen vaarschema

We spenderen vaak uren, of zelfs dagen, aan het vergelijken van verschillende reizen en routes voordat je die perfecte expeditiecruise hebt gevonden. Helaas, één ding is zeker, die route zal niet gaan zoals gepland. Tijdens expeditiecruises worden plannen namelijk gemaakt op basis van de weersomstandigheden, het ijs, en de mogelijkheid om wilde dieren te zien. Uiteraard is er wel een plan, maar de uiteindelijke route wordt bepaald door moeder natuur. Als plan A niet werkt, hebben de expeditieleiders een plan B, C, D of zelfs E om ervoor te zorgen dat je toch een geweldige dag zult hebben. En soms is het weer gewoon te slecht om überhaupt van het schip af te gaan. Wees bereid om tijdens je expeditiecruise minstens één dag te verliezen door slechte weersomstandigheden. Pin je dus niet vast op het vaarschema dat je online had gevonden, maar laat je verrassen door het avontuur.

Vroeg uit de veren!

Uitslapen is er niet bij tijdens een expeditiecruise, behalve misschien op zeedagen. Het ontbijt wordt meestal rond 7 uur geserveerd om ervoor te zorgen dat je vroeg naar buiten kunt. In extreme gevallen kan het expeditieteam zelfs beslissen om al vóór het ontbijt een landing te doen! Blijf je liever in bed liggen, dat mag natuurlijk ook. Maar om 5 uur ’s morgens op een strand met duizenden pinguïns de zonsopgang bekijken is iets wat je de rest van je leven bij zal blijven.

‘Waterdicht’ is het toverwoord

De allerbelangrijkste items op je inpaklijst moeten een waterdichte jas en broek zijn. En daarmee bedoelen we 100% waterdicht! De meeste foto’s die je in brochures ziet van mensen in een zodiac zijn genomen op mooie zonnige dagen met weinig deining. Lachende gezichten met zonnebrillen en camera’s, dat is waar we allemaal de voorkeur aan geven. De kans is echter groot dat er dagen zijn met minder perfect weer. Windvlagen, hoge deining en horizontale regen kunnen je in enkele minuten drijfnat maken. En als je eenmaal doorweekt bent krijg je het zeker koud.

Als je geen zin hebt om te investeren in dure waterdichte kleding, neem dan gewoon een simpele regenjas en regenbroek mee. Die kun je over je warme kleding en jas aandoen en houden je droog tijdens het varen in de zodiac. Zodra je aan land gaat kun je ze snel uittrekken zodat je het niet te warm krijgt tijdens de wandeling.

Zomer in de poolgebieden

De eerste reactie die je doorgaans krijgt wanneer je vertelt dat je een reis naar de Noordpool of Antarctica gaat maken, is “Is het daar niet super koud?”. Nee, dat is het niet! Eigenlijk vinden alle expeditiecruises naar de poolgebieden plaats tijdens de zomermaanden. Je kunt temperaturen van rond het vriespunt verwachten. Houd er ook rekening mee dat je het waarschijnlijk warm krijgt als je gaat wandelen, maar als je stilzit in de zodiac is de kans groot dat je een extra laagje wilt aantrekken. Het beste advies is om je ’s morgens aan te kleden en dan even aan dek gaan voelen hoe koud het is. Op die manier kun je beslissen om nog een extra laagje mee te nemen voordat je op pad gaat. Steek altijd een extra paar handschoenen en eventueel een extra trui in je rugzak. Het weer kan soms in enkele minuten omslaan van stralende zon naar sneeuwstorm.

Een paar extra ‘cruise’-kilo’s

Aan boord krijg je 3 maaltijden per dag, meestal ontbijt en lunch in buffetvorm, het diner wordt aan tafel geserveerd. En tussendoor is er altijd wel wat lekkers te vinden. Het is ongelofelijk wat voor geweldige maaltijden er uit de scheepskeuken komen. Bovendien zitten je dagen vol met activiteiten en het koude weer maakt je extra hongerig. Tenzij je een zeer sterke wil hebt en alle heerlijke gerechten kunt weerstaan, zul je met een paar extra kilo’s naar huis vliegen.

Buiten is ‘the place to be’!

Als je wilde dieren wilt zien, moet je buiten aan dek zijn. Je wilt er tijdens het diner niet achter komen dat anderen geweldige waarnemingen hebben gedaan terwijl jij in de lounge lag te dutten. Dus pak je verrekijker en ga naar buiten. Samen met andere gasten de horizon afspeuren en de spanning wie als eerste een walvis zal spotten is deel van de ervaring.

Kies de hut die bij je past

De keuze van je hut is niet alleen een kwestie van prijs of grootte. De locatie op het schip is namelijk heel belangrijk. De grotere en duurdere hutten bevinden zich meestal op de hogere dekken. Hoewel het een voorrecht is om een groot raam of zelfs een balkon te hebben, voel je de bewegingen van het schip veel meer als je op een hoger dek zit. In hutten op een lager dek en in het midden van het schip, voelt je waarschijnlijk minder beweging bij slecht weer.

Het is ook handig om dicht bij gemeenschappelijke ruimtes te zitten, zoals de lounge en het dek waar je in de zodiacs stapt. Tijdens een expeditiecruise breng je meer tijd door in die gemeenschappelijke ruimtes dan in je hut. Stel je voor dat je volledig aangekleed met zwemvest in de rij staat voor de zodiac op dek 3, en erachter komt dat je je zonnebril bent vergeten in je hut op dek 7. Dat wordt zweten als je die nog snel even wilt gaan halen.

Het schip is de ambulance

In de Arctic, maar vooral op Antarctica, kan medische hulp uren of zelfs dagen weg zijn. In de meeste gevallen IS het schip de ambulance. Dus als één persoon ernstig gewond raakt, keert het hele schip om en vaart terug naar het vasteland. Doe dus altijd voorzichtig en volg de instructies van de expeditiegidsen.Lees hier meer informatie over Antarctica! >

hulp banner

Geef een reactie