AlaskaArcticNoorwegenPersoonlijke blogVoorbereiding

Het Noorderlicht: al je vragen beantwoord!

Het bewonderen van het dansende groene noorderlicht aan de hemel is een magische ervaring. We hebben ze gezien tijdens onze ijsduikreizen in de Witte Zee in Rusland, tijdens expeditiecruises naar Groenland en op onze reizen door de fjorden van Noord-Noorwegen. We hebben de 13 veelgestelde vragen verzameld over deze unieke natuurlijke lichtshow!

1. Wat is het Noorderlicht?

Het noorderlicht is een lichtgevende gloed van de bovenste atmosfeer die wordt veroorzaakt door energetische deeltjes van de zon die onze aardatmosfeer rond de polen binnendringen. Deze gebeurtenis vindt plaats rond de magnetische Noordpool (Aurora Borealis) en Zuidpool (Aurora Australis).

2. Wat veroorzaakt het Noorderlicht?

De zonnewind is de buitenste atmosfeer van onze zon. De zon is zo heet dat hij van zijn buitenste lagen kookt, en het resultaat is een constant naar buiten uitzettend zeer dun gas. Deze zonnewind bestaat uit protonen en elektronen. Wanneer deze protonen en elektronen de magnetosfeer van de aarde raken, veroorzaken ze kleurrijke vertoningen in onze lucht.

3. Waar is de beste plaats om het Noorderlicht te zien?

De beste plaatsen zijn de hoge noordelijke breedtegraden in de winter (ongeveer van oktober tot maart). Het noorderlicht verschijnt meestal in een ring rond de Noordpool die de Auroral Oval wordt genoemd. Deze cirkel is gecentreerd rond het ware noorden van de aarde, waardoor de beste plekken zich op verschillende breedtegraden bevinden. Goede locaties in het Noordpoolgebied zijn Noord-Noorwegen, Canada, Groenland, IJsland en Alaska in de winter. Tijdens zeer grote poollichtgebeurtenissen kunnen ze overal in de VS en Europa zichtbaar zijn, maar die gebeurtenissen zijn zeer zeldzaam.

4. Hoe vaak kun je het Noorderlicht zien?

Om de aurora te kunnen zien, moet de lucht donker én helder zijn. Zonlicht en wolken zijn vaak het grootste obstakel voor waarnemingen. Het tweede dat je nodig hebt, is zonneactiviteit. Hoe actiever onze zon is, hoe groter je kansen worden om helder en krachtig noorderlicht te zien. Als de zonnewind kalm is, is de aurora misschien te zwak om te zien. Je kunt overigens een ‘Aurora-meldingsapp’ krijgen om te controleren wanneer er goede kansen zijn om ze te zien.

5. Kun je voorspellen wanneer en waar het Noorderlicht te zien is?

Ja, maar met minder zekerheid dan de weersvoorspelling. De ultieme energiebron voor het noorderlicht is de zon. Als de zonnewind rustig is, is er vrij weinig activiteit. Wanneer de zonnewind erg sterk en verstoord is, is er veel kans op intense vertoningen. Het duurt ongeveer 3 dagen voordat de deeltjes van de zon de aarde bereiken, daarom kijken Aurora-voorspellingen meestal niet verder dan 3 dagen vooruit.

 

6. Verschijnt het Noorderlicht alleen in het groen?

De samenstelling en dichtheid van de atmosfeer en de hoogte van de deeltjes bepalen de mogelijke lichtemissie. Hierdoor ontstaan ​​verschillende kleuren, van rood tot groen en zelfs violet. Ze worden het vaakst in groen gezien, omdat deze kleur wordt geproduceerd wanneer de deeltjes botsen met zuurstof en groen is een kleur die onze ogen goed kunnen zien.

 

7. Kan je het Noorderlicht zien met het blote oog?

Ja, je kunt ze zeker met eigen ogen in het echt zien! De lichten hebben echter niet altijd dezelfde sterkte. Als er veel zonneactiviteit is, zal het noorderlicht erg sterk zijn en kun je ze met het blote oog duidelijk zien. Als de aurora zwak is, zie je misschien alleen een vage groene gloed in de lucht, zoals een wolk. Of misschien zie je ze helemaal niet totdat je een foto maakt met een lange sluitertijd.

8. Wat is de Aurora KP-Index?

De sterkte van het noorderlicht wordt gemeten met een KP-index, variërend van 0 (zeer zwak) tot 9 (extreem). Wanneer de KP-index rond de 3 of hoger ligt, zou u deze met het blote oog duidelijk moeten kunnen zien. Zelfs als de KP-index laag is, kun je misschien nog iets zien. Het ene moment zijn ze misschien nauwelijks zichtbaar en een paar minuten later kunnen ze sterker worden en een prachtige show uitvoeren.

9. Heeft het Noorderlicht effect op het milieu?

Ja, maar het is beperkt tot de atmosfeer op hoge breedtegraden. Omdat het plaatsvindt op ongeveer 90-100 km hoogte, wordt alleen de atmosfeer op of boven die hoogte beïnvloed. Enige tientallen kilometers verderop kan enige ionisatie optreden, wat gevolgen kan hebben voor de voortgang van radiogolven.

10. Hoor je het Noorderlicht?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. De bovenste atmosfeer is te dun om geluidsgolven te dragen, en de aurora is zo ver weg dat het een geluidsgolf 5 minuten zou kosten om van een bovengronds scherm naar de grond te reizen. Maar veel mensen beweren dat ze iets horen op hetzelfde moment dat de lichten zichtbaar zijn in de lucht, dit wordt vaak omschreven als fluiten, sissen, ruisen of suizen. Misschien moet je het zelf eens ervaren om deze vraag te beantwoorden.

11. Waarom beweegt het Noorderlicht als een gordijn door de lucht?

De deeltjes van de zon bewegen met hoge snelheid door de atmosfeer van onze aarde, maar het magnetische veld beperkt de beweging van poollichtelektronen, waardoor een prachtige golfbeweging ontstaat. Zie het als magnetische veldlijnen.

12. Wat is de zwarte aurora?

Soms kun je diffuse poollichtgordijnen en bogen hebben met kleine openingen. Deze gaten zijn meestal dunner dan de boogdikte naast de opening en ze zien eruit als een zwart auroragordijn ingebed in de heldere gloed eromheen.

13. Kan ik het Noorderlicht tijdens een cruise zien?

Een Noorderlicht-cruise is een perfecte manier om dit ongelooflijke natuurwonder in het echt te spotten. Deze cruises vinden in de winter plaats in Noord-Noorwegen en nemen je mee op een tocht door de prachtige Noorse fjorden. In de wintermaanden zijn de nachten erg lang en in afgelegen fjorden kun je genieten van totale duisternis, ideale omstandigheden dus!

Bovenstaande foto’s hebben we gemaakt tijdens onze Noorderlicht Cruise in januari 2020, met een Noorderlicht KP-index van 3. De eerste twee foto’s laten een realistisch beeld zien van hoe het noorderlicht eruit zag met het blote oog. We hebben de derde afbeelding iets verbeterd, zodat je de sterren en een deel van het schip kunt zien. Het was een prachtig schouwspel recht boven ons schip, dat zich helemaal over de hemel uitstrekte!

 

Geef een reactie