ArcticNoorwegenPersoonlijke blogVoorbereiding

5 Redenen om Noorwegen in januari te bezoeken

Wist je dat Noord-Noorwegen de meest kleurrijke plek in de winter is?. Met sneeuw bedekte bergen, gloeiende zonsondergangen en een goede kans om ’s nachts het noorderlicht te zien. Als je een expeditiecruise naar Noord-Noorwegen plant, is januari een perfect moment.

1. Noorderlicht

Het noorderlicht bekijken, of Aurora Borealis, is voor veel mensen een bucketlist-item. In Noord-Noorwegen heb je de beste kans tijdens de lange winterdagen van november tot januari. En aangezien er in deze regio nauwelijks lichtvervuiling is, heb je hier de perfecte omstandigheden om het noorderlicht te spotten. Op onze laatste reis van het seizoen, eind januari, hadden we het geluk om de Aurora 3 nachten op rij te zien. Overdag was de lucht vaak bewolkt, maar ’s avonds klaarde het net genoeg op om de groene lichten door te laten schijnen.

2. Kleurrijke hemel

Tijdens de schemering kan de lucht veranderen in de meest verbazingwekkende roze, paarse en gele kleuren. Elke minuut veranderen de kleuren, waardoor het landschap er anders uitziet. Vanaf het dek van het schip heb je het ideale uitzicht om het kleurrijke landschap te fotograferen.

3. Sneeuw fjorden

In januari is Noord-Noorwegen meestal bedekt met een prachtige witte laag sneeuw. De witte bergen weerkaatsen het zonlicht prachtig, en als je een smalle fjord zoals Trollfjorden in vaart, kun je zelfs wat zee-ijs tegenkomen waar het schip doorheen moet. Niet alleen zien de fjorden er hierdoor nog betoverender uit, de sneeuw biedt ook enkele mooie mogelijkheden om je verblijf na de expeditiecruise te verlengen. Ga op husky-safari en laat de honden je een weg banen door het arctische landschap of ga op een sneeuwscooter om op avontuur te gaan.

4. Langere dagen

Tegen het einde van januari (en in februari) worden de dagen snel langer. Je hebt veel meer daglicht dan eind november en december. Hierdoor kun je nog meer genieten van Noord-Noorwegen en heb je alle tijd om heel veel perfecte foto’s te maken, of gewoon te genieten van het uitzicht aan dek.

5. Walvissen en Orka’s

Als Noord-Noorwegen op zichzelf niet mooi genoeg is, heb je in de fjorden goede kansen om walvissen en orka’s te spotten! Ze komen hier in de winter om zich te voeden met grote scholen haring en blijven meestal tot eind januari. Wanneer er een walvis of orka is waargenomen, zal de kapitein iedereen aan boord waarschuwen om aan dek te komen en deze prachtige wezens te bekijken. Naast deze grote walvissen zie je misschien ook grienden of zeehonden en in de lucht zie je soms adelaars overvliegen.

Geef een reactie