Groot-BrittanniëPersoonlijke blogReisverslagWest-Europa

Reportage: op pad met Hondius vanuit Vlissingen naar Aberdeen

Het nieuwste expeditieschip van Oceanwide Expeditions, de Hondius, kwam in 2019 in de vaart. Miriam mocht samen met de expeditiecruisespecialisten van Waterproof Cruises & Expeditions drie dagen meevaren. In dit artikel kijken we naar het leven aan boord tijdens zo’n expeditiecruise.

De details

De Hondius is 107,6 meter lang, 17,6 meter breed en kan 174 passagiers mee nemen in 82 hutten. De Hondius is het derde expeditieschip van Oceanwide dat geschikt is voor de poolgebieden. Het bevat twee unieke inschepingsplekken voor zodiacs, een overdekt platform voor outdooractiviteiten zoals kajakken, een observatie lounge, restaurant en een separate zaal waar lezingen kunnen worden gehouden. Verwacht geen fitnesszaal, whirlpool of sauna aan boord bij deze rederij.

Oceanwide biedt goede comfortabele cruises aan waar de bestemming, flora en fauna altijd centraal staan. Aan boord wordt daarom goed gelet op het afval en terug mee genomen naar de in/ontschepingshaven. Ook krijgt iedere passagier een eigen herbruikbare waterfles zodat er geen plastic flesjes aan boord meer gebruikt hoeven te worden.

Inschepen

Voor deze reis, die 2 nachten en 3 dagen zou duren, scheepten we op een heel bijzondere plek in. De Hondius lag namelijk op een scheepswerf in Reimerswaal, waar het schip in mei lange tijd verbleef. Na een intensief Arctic en vooral Antarctica seizoen, wordt het hele schip technisch nagelopen. De allereerste reis na dit onderhoud, was dus deze reis die officieel startte in Vlissingen!

Uiteraard krijgen we na het inchecken een uitleg over het reilen en zeilen aan boord. Expeditieleider van deze reis is Sarah, die met een zeer groot expeditieteam van wel meer dan 20 personen deze reis zal leiden. Ik vaar mee tot Aberdeen, 2 nachten varen, maar de overige passagiers gaan mee tot Longyearbyen op Spitsbergen. Onderweg zullen zij nog Fair Isle, Jan Mayen en langs de rand van het Arctische pakijs gaan op zoek naar ijsberen.

De hut waarin ik verblijf, met een collega van Waterproof Cruises & Expeditions, is een Junior Suite. Een werkelijk heerlijke plek dichtbij de brug en mooie grote ramen. Hier lees je meer over de soorten hutten aan boord. Fijn is ook de waterfles die je krijgt voor gebruik op het schip. Daarvoor zijn er watertappunten aan boord.

Afscheid van Vlissingen

Een zeer bijzonder moment is het dus, wanneer de Hondius afscheid neemt van haar thuisbasis in Zeeland. We hebben eerst nog wat technische checkups te voltooien, voordat we echt op pad gaan naar zee. Met een ondergaande zon, varen we langs de boulevard en het strand van Vlissingen. Op de boeg, waar we mogen staan (altijd overigens!) zwaaien we de mensen in Vlissingen uit. Expeditieleden van het expeditieteam zwaaien familieleden gedag die met lichten staan de seinen vanaf de wal.

We zien nog lang lichten van Zeeland, van andere schepen en van de windmolenparken op de Noordzee.

Vroege Vogels

Die ochtend varen we, na een best rustige nacht, langs de Britse kust naar het Noorden. De eerste vogels zijn al gespot door de vele vogelliefhebbers die mee zijn op deze reis. Zij staan op de meest strategische plekken op het schip: op de voorboeg, zijkanten en aan de achterkant, samen met expeditieteamleden.

Ik neem eerst een ontbijt in het restaurant dat in de ochtend een buffet heeft. Er is veel keuze waarna je een plaatsje kunt uitzoeken, er is een vrije zitting tijdens elke maaltijd. Koffie en thee worden door de obers bezorgd. De wake-up call van expeditieleider Sarah kwam in de hut om kwart voor 8. Uitslapen is er op de expeditiecruise van de Hondius niet bij. Zeker wanneer er zodiac tochten worden gedaan – niet op het stukje waarop ik mee ga – dan is het handig als iedereen op tijd uit zijn bed is, ontbeten heeft en klaar staat op het gewenste tijdstip. Zo kan je het maximale uit de dag halen op de geweldige bestemmingen waar je op dat moment bent.

Op de brug van de Hondius

Ik noemde het al even eerder: de deur van de brug staat eigenlijk altijd open. Je mag er dan binnenlopen en -stil- meekijken met wat er gebeurt. Een aantal expeditieleden is overdag vrijwel altijd ook daar om met verrekijkers te speuren naar dieren. Zij geven dat vervolgens met hun walkie-talkie weer door aan de anderen, die op hun beurt het aan passagiers kunnen vertellen die op de boeg staan.

Even terug naar de brug, waar ik later op de dag, in de avond nog even binnenloop bij Don, een Nederlandse officier die zijn thuis heeft in Vlissingen. Een nautisch team van vijf, waaronder de kapitein Toni Salo, een staff kapitein, tweede officier en een derde officier, bemannen de brug.

Lezingen

Na het bezoek aan de brug, haast ik me naar beneden naar de lounge. Daar vinden veel lezingen plaats, zeker op een zeedag als de onze. In de ochtend geeft de Schotse Bill ons uitleg over de hoogtepunten van Schotland, omdat we de volgende morgen in Aberdeen zouden arriveren.

Verwacht geen saaie standaard lezingen, maar korte bondige interessante onderwerpen. Die middag zou nog een (eerste) lezing zijn over een aantal veelvoorkomende vogelsoorten in dit gedeelte van de Noordzee. Vrijwel alle passagiers zijn aanwezig, maar dat hoeft uiteraard niet. Wat ik vooral interessant vond, was het avond programma waarbij gestart werd met een vooruitblik op de dag van morgen én daarna specialistische presentaties van een aantal expeditieteamleden. Zij zijn afkomstig van allerlei landen en hebben elk hun eigen specialisme waar ze graag even over vertellen. Zo hoorde ik wat over de riffen van Doggerland, een gebied in de Noordzee dat vroeger niet onder meters water lag. De afsluiting van de avond was een samenvatting van de vogellijst: in de lezingenruimte werden alle vogels en andere dieren nagegaan, welke waren gezien vandaag.

Eten en drinken

Niet geheel onbelangrijk is het eten en drinken aan boord van de Hondius. Om te beginnen met de drankjes: in de lounge staan koffie/thee apparaten waar je de gehele dag door gratis je warme drankje kunt pakken. Wil je bijvoorbeeld een alcoholisch drankje of frisdrank, dan is de bar dichtbij. Ook kan je met een wijnpas een glaasje exclusievere wijn tappen in de lounge.

Het ontbijt is in buffetvorm, tussen bepaalde tijden, waarbij je zelf je eten pakt. De obers zorgen voor koffie en thee. In de middag vindt de lunch ook in buffetvorm plaats, met overigens heerlijke desserts. Het diner wordt geserveerd, waarbij je liefst wel dus op tijd in het restaurant moet zijn. Je kan van de menu kaart een keuze maken tussen vis, vlees of vegetarisch. Dit doe je tijdens de lunch, zodat de koks weten wat ze ongeveer moeten bereiden voor de avond.

Ook tussendoor kan je altijd wat fruit of een koekje pakken in de lounge als je daar zin in hebt. Hieronder zie je een paar voorbeelden van de lekkere gerechten:

Afscheid van Hondius

De ochtend van het afscheid was ik al vroeg op! Tijdens de vooruitblik gisterenavond, vertelde Sarah dat we met wat geluk dolfijnen zouden kunnen zien bij het invaren van Aberdeen. En daar stonden we dan, zelfs vóór de wake-up call, op de boeg. Heel vroeg in de ochtend waren er een aantal dieren gezien, maar vanaf zes uur niets meer. Voor mij is het jammer, maar de overige gasten gaan de komende dagen nog veel meer wildlife zien op hun route naar Spitsbergen.

Routes

In de Europese zomer vaart de Hondius voornamelijk rondom Spitsbergen en regionen daarom heen. Dit doet niet alleen de Hondius, maar ook de twee andere schepen van de rederij, de Plancius en de Ortelius.

In de winter gaat de Hondius naar de Zuidpool om daar vanuit Ushuaia diverse expeditiecruises te maken naar het Antarctisch schiereiland, de Falkland Eilanden en South Georgia.

Prijzen starten zo rond €2600 voor de Spitsbergen cruises, vanaf €6000 voor de Antarctische bestemmingen.

hulp banner

 

Geef een reactie