CruiseschepenOceanwide ExpeditionsPersoonlijke blogScheepsbezoek

Plancius vernieuwd en klaar voor het Arctisch seizoen

Expeditieschip Plancius (max. 108 passagiers) van de Nederlandse reder Oceanwide Expeditions lag in mei 2023 samen met de Hondius én Ortelius op scheepswerf Reimerswaal om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen in de Arctic. Ik mocht de Hondius en de Plancius beide bewonderen samen met Waterproof Cruises & Expeditions. Het was negen jaar geleden dat ik de Plancius al eens bezocht maar in de tussentijd is wel het één en ander veranderd. Kom je mee binnenkijken op de Plancius?

Wat voor schip is Plancius?

De Plancius werd in 1976 gebouwd als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Marine. In 2007 nam Oceanwide Expeditions het schip over en werd het schip omgebouwd tot expeditieschip. Tegenwoordig neemt de Plancius 108 passagiers mee in 50 hutten. Daarnaast zijn er 44 personeelsleden aan boord, 8 gidsen voor het expeditieteam en 1 dokter.

Faciliteiten aan boord

Op de Plancius staat de beleving en de omgeving waarin het schip vaart, centraal, verwacht dan ook geen zwembad of fitness aan boord. Wel een gezellige lounge en de mogelijkheid om snel naar buiten op het dek te gaan om wildlife te spotten.

We starten onze rondleiding bij de receptie op dek 3. Op dit dek vind je bovendien de instapcategorie tweepersoonshutten met een partrijspoort. Aan boord is overigens geen lift aanwezig, dus er zijn een aantal trappenhuizen waar je van het ene dek naar het andere dek gaat.

 

Hutten

Aan boord van de Plancius zijn vijf soorten hutten, waarvan ik een aantal kon bezichtigen. We starten in de 3- en 4-persoonshutten, allemaal gelegen op dek 2 dicht bij elkaar.

4-persoonshut en 3-persoonshut

De 4-persoonshut (vier stuks) is een compacte hut met bij binnenkomst een badkamer en verderop in de hut twee stapelbedden. Dit zijn hutten die vaak bezet worden door solo-reizigers. Je wordt dan ingedeeld in één van de vier hutten. Dit is een goedkopere optie dan het boeken van een tweepersoonshut voor jezelf. Fijn is dat je voor wat privacy, een gordijntje rondom je bedgedeelte kunt dichttrekken. De 3-persoonshut heeft  1 losstaand bed en een stapelbed.

2-persoonshut met patrijspoort of raam

De meeste hutten aan boord zijn 2-persoonshutten met een patrijspoort (dek 3) en het daarboven gelegen dek 4 waar de 2-persoonshutten met raam zich bevinden. Deze hutten bevatten tal van basisfaciliteiten zoals 2 gescheiden bedden, een badkamer, bureau en stoel, flatscreen tv, telefoon, kluisje, haardroger en een grote kast. Wifi is ook aan boord aanwezig.

2-persoons deluxe

Aan boord van dek 4 liggen ook twee bijzondere hutten: de twee hutten deluxe. Deze hoekkamers liggen aan het eind van de gang en hebben twee ramen, wat uiteraard een ruimtelijk gevoel geeft! De badkamer is hetzelfde als de andere badkamers. In je hut heb je een bureau met waterkoker, telefoon en een lucht zuiveraar. Heb je overigens een raam dat grenst aan een dek waar andere passagiers buitenom kunnen lopen, dan zijn de ramen voorzien van een speciale laag zodat jij wel naar buiten kunt kijken, maar anderen niet naar binnen.

2-persoons superior

De meest luxe hutten aan boord liggen op dek 5 (eentje ligt op dek 4). De 10 ruime hutten bieden een mooie inrichting en hebben een aantal extra faciliteiten zoals een sofa. Hieronder zie je een aantal verschillende hutten. De badkamers van deze superior hutten zijn hetzelfde als de andere hutten.

Science projecten

Mooi om te zien aan boord, waren de citizen science projecten waar je als expeditiereiziger aan kunt deelnemen. Zo hing er nu een project om walvissen te volgen door ze te fotograferen.

Lounge en restaurant

Twee grote ruimtes op het schip vormen de plekken waar je samen met andere passagiers samenkomt: de eerste is de grote lounge met daarnaast een bibliotheek. De tweede is het restaurant. Deze is overigens compleet nieuw ingericht! Hieronder zie je de állereerste beelden van deze vernieuwde ruimte (met dank aan Oceanwide Expeditions voor deze foto’s).

In de lounge staat een koffie apparaat waar je zelf een bakje koffie/thee en andere koffiespecialiteiten kunt halen. Langs de zijkanten van de lounge staan overigens bijzondere banken: de rugleuning kan verschoven worden, waardoor het zicht naar buiten toe of naar binnen toe (bijvoorbeeld voor een presentatie) veranderd kan worden.

In de bibliotheek vind je interessante boeken, kenniskaarten en ook de souvenirs die je kunt aanschaffen.

Het buitendek is tenslotte de plek waar je veel zult zijn: er staan bankjes zodat je niets hoeft te missen van waar je bent. Je mag ook naar voren op de boeg, een plek die je gemakkelijk vanuit de lounge kunt bereiken.

Routes

De Plancius vaart traditiegetrouw in de Europese zomer naar de Arctic: naar Spitsbergen (Noord of een route rondom) en Groenland.  In de Europese winter maakt de Plancius de mooiste expeditiereizen in het Antarctisch gebied. Vanuit Ushuaia kan je naar het Antarctisch schiereiland, maar ook naar South Georgia en de Falkland Eilanden. De Plancius biedt ook basecamps aan waarbij je bijvoorbeeld kunt kamperen.

Mooie aanbiedingen met de Plancius:
Prijs >
Onder €2500
€2500-€5000
€5000-€7500
€7500-€10.000
Boven €10.000
Jaar >
2022
2023
2024
2025
2026
2027
Grootte van schip >
12-60 passagiers
61-200 passagiers
201-300 passagiers
Meer dan 300 passagiers
Rederij >
Albatros Expeditions
Antarpply Expeditions
Arctic Wildlife Tours
Aurora Expeditions
Emerald Blue Cruises
Hapag Lloyd Cruises
Heritage Expeditions
Hurtigruten
Latitude Blanche
Noble Caledonia
Oceanwide Expeditions
Ponant
Poseidon Expeditions
Quark Expeditions
Quixote Expeditions
Scenic Cruises
Seabourn
Silversea Cruises
Skorpios Cruises
UnCruise Adventures

hulp banner

Meer informatie over Oceanwide Expeditions >

 

 

Geef een reactie