Scheepsbezoek

Hondius: alle hutten op een rij!

Het nieuwste expeditieschip van Oceanwide Expeditions, de Hondius, kwam in 2019 in de vaart. Doordat ik een scheepsbezoek mocht doen en ook drie dagen mocht meevaren, kan ik je alles vertellen over de Hondius. In dit artikel kijken we naar de hutten aan boord. Wij verbleven in een prachtige Junior Suite.

De details

Het expeditieschip is 107,6 meter lang, 17,6 meter breed en kan 174 passagiers meenemen in 82 hutten. De Hondius is het derde expeditieschip van Oceanwide dat geschikt is voor de poolgebieden. Het bevat twee unieke inschepingsplekken voor zodiacs, een overdekt platform voor outdooractiviteiten zoals kajakken, een observatie lounge, restaurant en een separate zaal waar lezingen kunnen worden gehouden.

Oceanwide biedt goede comfortabele cruises aan waar de bestemming, flora en fauna altijd centraal staan. Aan boord wordt daarom goed gelet op het afval en terug mee genomen naar de in/ontschepingshaven. Ook krijgt iedere passagier een eigen herbruikbare waterfles zodat er geen plastic flesjes aan boord meer gebruikt hoeven te worden.

Hutten

Op de Hondius kies je uit maar liefst 9 categorieën accommodaties. Ze variëren in grootte van 12 tot 35m2 (grootste suite). Ik loop ze allemaal even door, maar eerst een blik op de badkamers van elke hut: een mooie ingerichte badkamer met handdoekverwarming (kan je aan of uitzetten), een douche met beugels – als het wat slechter weer is – en aan de muur showergel. Bij het wasbakje hangt zeep.

4-persoonshutten

De vier 4-persoonshutten liggen op het onderste passagiersdek, op dek 3. Gemakkelijk en dichtbij gelegen bij de mud-room en zodiac inschepingsplekken.

Wanneer je alleen reist of niet veel luxe in een hut wilt, dan is deze 4-persoonshut geschikt voor je. De hutten zijn overigens geheel voor dames of geheel voor heren gereserveerd. Je hebt, zoals wel bij de Plancius, geen gordijntjes rondom je bed, die je wat meer privacy geven.

In deze hut zijn 4 bedden (2 stapelbedden) met daartussen een klein bankje. Er zijn twee patrijspoorten voor een blik naar buiten toe.De badkamer is mooi ingericht. Er is niet heel veel opbergruimte, dus neem geen grote koffers mee, maar rugzakken of opvouwbare tassen. Bij de ingang van de hut is er kastruimte voor elke passagier.

3-persoonshutten

De drie persoonshutten hebben dezelfde inrichting als de 4-persoons. Er is uiteraard 1 bed minder. Deze hutten liggen overigens naast de 4-persoonshutten.

2-persoonshutten

De standaardhutten zijn op de Hondius fijn ingericht, met een goed comfort en mooie kleuren. Daarnaast zijn er wat luxere 2-persoonshutten aan boord en 15 suites op het hoogste dek waarvan de Grand Suites een eigen balkon hebben.

De 2-persoonshutten komen in een aantal variaties: met patrijspoorten ‘Twin porthole’ of met ramen ‘Twin window’. Bij de laatste soort kan het voorkomen dat er een gedeeltelijk belemmerd zicht is.

Wat groter  zijn de ‘Twin deluxe’ hutten. Op de foto’s zie je nr. 616. Vanaf deze categorie heb je koffie/thee faciliteiten en badjassen.

Tot slot zijn er superior 2-persoonshutten:

Junior Suite

De zes junior suites liggen allemaal op dek 7, heel fijn bij de brug – waar je vaak een kijkje mag komen nemen als de deur openstaat.  Ten opzichte van de superior hutten, is de raampartij volledig doorgetrokken bij deze hutten. De bedden in de Junior Suite kunnen niet uit elkaar.

Grand Suite

De grand suites hebben een luxe gevoel door onder andere een klein balkon waar je kunt zitten. De badkamer is groter dan die van alle andere hutten, doordat het toilet afgescheiden is met een deur. Ook in deze suite kunnen de bedden niet uit elkaar.

Bestemmingen

In de Europese zomer vaart het schip voornamelijk rondom Spitsbergen en regionen daarom heen. In de Europese winter gaat de Hondius naar de Zuidpool om daar vanuit Ushuaia diverse expeditiecruises te maken naar het Antarctisch schiereiland, de Falkland Eilanden en South Georgia.

Prijzen starten zo rond €2600 voor de Spitsbergen cruises, vanaf €6000 voor de Antarctische bestemmingen.

hulp banner

Meer informatie over Oceanwide Expeditions >

 

Geef een reactie