Reisverslag

Reportage: met de gloednieuwe Ocean Albatros naar Spitsbergen

Anu van Waterproof Expeditions kreeg de kans om deel te nemen aan een reis naar het koninkrijk van de ijsberen, Spitsbergen, aan boord van het gloednieuwe expeditieschip Ocean Albatros van Albatros Expeditions. Hieronder kun je meer lezen over haar ervaringen met het schip en haar verschillende faciliteiten.

Welkom aan boord in Longyearbyen!

Ocean Albatros - AnuNadat we in Longyearbyen aan boord van het schip waren gestapt en de verplichte veiligheidsbriefing hadden gekregen, gingen we ‘op naar het onbekende!’ Kort nadat de Ocean Albatros uit was gevaren, gingen we naar ons eerste diner aan boord. Na het diner hebben we het schip verkend, zodat we ons thuis voor de komende 10 dagen beter konden leren kennen.

Zoals gezegd is de Ocean Albatros een gloednieuw schip, en het Arctische seizoen van 2023 was haar eerste op zee. Het schip is speciaal gebouwd voor expeditiecruises en biedt in veel opzichten het expeditiegevoel, maar geeft ook net het extra comfort dat men zou kunnen zoeken tijdens een langere reis in de poolgebieden. Ze heeft de hoogste Polar Code 6 en ijsklasse 1A, en is daarom een ideaal schip voor cruises met kleine schepen. Haar stevige constructie en X-Bow®-Infinity, die de soepelste bewegingen in hoge golven mogelijk maken, zorgen voor een zeer goede stabiliteit in ruw weer.

Hutten

Op het schip zijn in totaal 94 hutten, die comfortabel plaats bieden aan ongeveer 170 passagiers in volle bezetting. Er zijn veel hutten voor verschillende soorten reizigers: eenpersoonshutten of gedeelde hutten voor soloreizigers, twee- en driepersoons hutten, hutten voor gezinnen of vrienden en grotere suites met aparte woon- en slaapkamers.

De meeste hutten hebben een balkon, wat erg leuk is als je even naar buiten wilt om het uitzicht te bewonderen of foto’s te maken. Ik verbleef in een tweepersoonshut met een balkon, een kleine zithoek met bank en bureau, twee aparte bedden, veel bergruimte en een eigen badkamer. Hier lees je meer info over alle soorten hutten aan boord.

Mijn hut bevond zich op dek 4, wat erg handig was omdat dit het inschepingsdek was en de toegang tot de mudroom en de zodiac platforms zich aan het einde van de gang bevonden. In de mudroom hadden we allemaal onze toegewezen kluisjes aan de hand van onze hutnummers.

In de kluisjes konden we onze reddingsvesten opbergen en natte kleren drogen die we buiten hadden gedragen. Vanuit de mudroom is er ook toegang tot de zodiac platforms voor een soepele in- en uitstapprocedure.

Restaurants

Aan boord van de Ocean Albatros zijn twee restaurants, de Jens Munk eetzaal en het Fridtjof Nansen restaurant, waar je kunt genieten van een ontbijt- en lunchbuffet. ‘s Avonds biedt het eerste restaurant een a la carte menu dat dagelijks verandert, en het andere restaurant verandert in de Black Rock Grill met een speciaal menu, met gerechten geserveerd op een stomend hete steen.

Hier een impressie van het eten:

Water, thee en koffie zijn altijd verkrijgbaar op dek 5 in de Vitus Bering collegezaal en op dek 8 in de Knud Rasmussen observatielounge. Beide ruimten hebben grote ramen met veel licht en natuurlijk de mogelijkheid om het spectaculaire landschap comfortabel, met een kopje koffie, van binnenuit te bewonderen.

Veel buitendekken

Naast de Vitus Bering collegezaal is er ook een kleine bibliotheek met veel literatuur over de poolgebieden en wilde dieren. Er zijn ook veel buitendekken die goede mogelijkheden bieden om wilde dieren te bekijken en het landschap te bewonderen. En aangezien de leuningen op de meeste dekken van glas zijn, is het uitzicht bijna volledig vrij! Als er iets bijzonders te zien is, zoals ijsberen, zijn er ook extra observatiedekken op dek 5 die geopend zijn.

Alle lezingen en presentaties werden gehouden in de collegezaal, en soms werd er ’s avonds entertainment met live muziek aangeboden in de Roald Amundsen lounge. Aan de bar kon je een lekkere cocktail kopen om van te genieten terwijl je bij de (elektrische) open haard zat of terwijl je door de grote ramen naar het Arctische landschap keek. Ook de bar op dek 8, het observatiedek, is de hele dag geopend, hier kun je ook weer genieten van een drankje met panoramisch uitzicht. Je weg vinden op het schip is gemakkelijk na wat verkenning. Voor degenen met beperkte mobiliteit of geen zin hebben om veel te lopen is er ook een lift in het midden van het schip die je soepel naar de verschillende dekken brengt.

Ontspanning

Als Finse was er een voorziening op het schip waar ik bijzonder van genoten heb! Dat was natuurlijk de sauna: ik heb in mijn leven al in veel sauna’s gezeten met een prachtig uitzicht, maar nog nooit tijdens een reis op de Noordelijke IJszee tussen het ijs, en dat was best bijzonder! Er zijn ook twee whirlpools buiten, waar je in kunt opwarmen na een dag buiten, en een fitnessruimte met verschillende apparaten om te sporten. Aan boord van de Ocean Albatros is ook een Spa, waar je jezelf kunt laten verwennen met bijvoorbeeld een massage of een gezichtsbehandeling. Voor de pechvogels is er ook een kleine medische voorziening en een dokter aanwezig voor noodgevallen. Voor degenen die graag winkelen en een souvenir zoeken biedt de boordshop dagelijks de mogelijkheid om wat aankopen te doen.

De Ocean Albatros is in mijn ogen een prachtig schip, dat zelfs in ruwere omstandigheden soepel vaart en een gemakkelijk, comfortabel en plezierig leven aan boord biedt, met veel geweldige faciliteiten die de ervaring nog wat extra’s geven en toch de spannende en avontuurlijke sfeer van een expeditieschip weet te behouden.

Lees snel meer over de Ocean Albatros:

hulp banner

Meer informatie over Albatros Expeditions >

Geef een reactie