202361-200 passagiersAntarcticaCruiseschepenFalkland EilandenOceanwide ExpeditionsReisverslagSouth Georgia

Droomreis naar de Falklandeilanden, South Georgia én het Antarctisch Schiereiland

Aniek van Waterproof Cruises & Expeditions maakte afgelopen januari haar droomreis. Een 18-daagse expeditie cruise met de Hondius naar de Falklandeilanden, South Georgia én het Antarctisch Schiereiland.

Lees hier deel 2 over South Georgia. en deel 3 op Antarctica.

Vertrek uit Ushuaia

Eindelijk is het zo ver! Na een reis van enkele dagen, via Buenos Aires en een nachtje in Ushuaia, mogen we vandaag eindelijk inschepen op de Hondius. Nadat we zijn uitgecheckt bij ons hotel geven we onze koffers af bij een centraal punt in Ushuaia. Daar staan mensen van het schip klaar die er meteen een label met kamernummer aanhangen. De rest van de dag vermaken we onszelf in Ushuaia, het is prima weer.

Het inschepen begint om 17 uur. Wij kunnen niet wachten, dus gaan al een uurtje eerder richting de haven. We zijn duidelijk niet de enigen, enkele andere Nederlanders staan ook al klaar bij de poort. De haven van Ushuaia bestaat eigenlijk uit één lange pier en heeft geen beveiliging zoals we die in grote cruise terminals kennen. We laten onze boarding pass zien en lopen zo naar het schip waar zich al een rij met enthousiaste reizigers heeft verzameld. Naast de Hondius liggen ook zusterschip Ortelius en het expeditieschip Ocean Victory in de haven.

Het waait flink, maar dat mag de pret niet drukken. Iedereen maakt nog wat foto’s bij de boeg van het schip en dan gaan we eindelijk de gangway op. De gidsen en een deel van de crew staan klaar om ons welkom te heten. Het inchecken gaat vlot, we krijgen meteen onze kamersleutels en de vraag of we over een uurtje in de lounge willen verzamelen.

Luxe Junior Suite

Wij hebben een luxe suite op dek 7. Wat een verrassing als we de deur op doen! Deze hut is een stuk luxer dan de hotels waar we de afgelopen dagen hebben geslapen. Een super ruime kamer met groot bed, een bureau, veel opbergruimte en een mooie badkamer. Bovendien hebben we een heel groot raam met een bankje ernaast. Dat wordt genieten van de mooie uitzichten.

Een warm welkom

We worden hartelijk ontvangen met champagne en hapjes. Tijdens de introductie komen we erachter wie de gidsen zijn. Stuk voor stuk ervaren mensen met een interessante achtergrond, van biologen tot astronomen en fotografen, elk met hun eigen specialisme. Het expeditieteam bestaat uit 18 gidsen en in totaal zijn we met 150 gasten aan boord. Er hangt een ontspannen en gemoedelijke sfeer, iedereen heeft er zin in.

De introductie wordt gevolgd door een safety briefing, uitleg over de life jackets en survival suits, en de emergency oefening. Inmiddels is het schip met een kleine vertraging vertrokken uit Ushuaia. We varen door het prachtige Beagle Channel, ondanks de wind is de zee rustig. Een mooie start! Voor we het weten mogen we al aan tafel. De eerste avond is het diner in buffetvorm, de volgende dagen krijgen we steeds een keuze van het menu en wordt het avondeten aan tafel geserveerd.

Na het diner krijgen we nog een korte uitleg over wat ons de komende dagen te wachten staat. Morgen wordt een zeedag, de dag erna arriveren we al bij de Falkland Eilanden. De planning voor de volgende dag wordt telkens opgehangen in de traphal en is ook via je tv in de kamer terug te vinden.

We kruipen op tijd in ons grote bed, met de gordijnen open genieten we van het landschap dat langzaam voorbij glijdt. De zon gaat hier amper onder in januari. Midden in de nacht wordt ik even wakker en zie dat de lucht prachtige roze en oranje kleuren heeft.

Koers naar de Falklands

Het is altijd even wennen om aan boord van een schip te slapen, maar door de lange reis en jetlag hebben we een heerlijke nacht achter de rug. Om 8 uur gaan de deuren van het restaurant open voor het onbijt. Inmiddels is al duidelijk dat we een paar kilo zullen aankomen tijdens deze reis. Van varen wordt je hongerig en drie keer per dag staat er heerlijk uitgebreid eten voor je klaar.

Onze dag op zee wordt nuttig besteed. We krijgen onder andere een briefing over de zodiacs, hoe stap je in/uit, wat kun je meenemen, waar moet je op letten, etc. Iedereen krijgt zijn expeditielaarzen uitgereikt en we doen de eerste ‘biosecurity check’. Daarbij worden alle spullen die je mee aan land wilt nemen grondig schoongemaakt en nagekeken zodat we zeker geen zaadjes of ander natuurlijk materiaal achterlaten. Tussendoor is er genoeg tijd om buiten aan dek te staan. Er vliegen allerlei zeevogels achter het schip, waaronder verschillende albatrossen. De vogelaars houden hun verrekijkers constant in de aanslag, er zijn telkens weer nieuwe vogels te zien.

Onze eerste landing

Op dag 3 krijgen we de wak-up call waar we naar uitkeken, we zijn aangekomen bij de Falklandeilanden. Als ik de gordijnen van onze hut open zie ik al meteen pinguïns langs het schip zwemmen, ongelofelijk! De zon schijnt en iedereen is enthousiast voor onze eerste landing op Carcass Island. We trekken (letterlijk) alles uit de kast. Aankleden in laagjes, is ons verteld. Later zal blijken dat het laagje zonnebrandcrème het belangrijkste was vandaag.

Na een korte rit met de zodiac landen we bij een klein strandje. Vanuit de zodiac stap je met je voeten in het water, die speciale expeditielaarzen komen meteen goed van pas. We halen onze camera’s tevoorschijn. De eerste ‘vangst’ zijn enkele magelhaenpinguïns, die nestelen tussen de struiken rondom het strand. Na een korte wandeling, waar we nog veel meer van deze pinguïns zien, komen we bij een tweede strand vol ezelspinguïns met kuikens. Een bijzonder plaatje, pinguïns in de zon op een wit strand. We krijgen de keuze om hier te blijven om foto’s te maken, of deel te nemen aan een wandeling naar de andere kant van het eiland. Na anderhalve dag op zee hebben wij wel zin om de benen even te strekken.

Intussen loopt de temperatuur op tot zo’n 16C en komen we tot de conclusie dat we in plaats van een muts beter een pet op hadden kunnen zetten. We hebben een wandeling van 2 km voor de boeg dus trekken alvast wat lagen kleding uit. Onderweg spotten we grote jagers, magelhaenganzen, gieren en een Falklandcaracara die prachtig poseert voor onze groep wandelaars. Daarnaast vinden we ook de vogelsoorten die endemisch zijn op de Falklandeilanden, de zwarte wipstaart (tussac bird), Cobb’s winterkoning (Cobb’s wren) en de Falklandbooteend (Falkland Flightless Steamer Duck). Een zeer geslaagde ochtend voor de vogelliefhebbers.

Tea Time

De wandeling brengt ons over het eiland naar de nederzetting van familie McGill die op het eiland wonen. Ze wachten ons op met koffie, thee en een enorme keuze aan heerlijke zelfgemaakte gebakjes, scones en koekjes. Britse tea time op een exotische bestemming, het is een bijzondere combinatie. Na deze welkome pauze gaan we terug naar de zodiacs waar toevallig net een groep zeeolifanten ligt te genieten in de zon.

Saunders Island

Na de lunch op het schip gaan we op weg naar onze tweede bestemming van de dag: Saunders Island. Eenmaal aan land volgen we het pad, langs verschillende groepjes ezelspinguïns, tot we voor het eerst de elegante Koningspinguïns zien. En wat zijn ze fotogeniek! Het brede zandstrand en de ruwe zee vormen de perfecte achtergrond. Mensen gaan plat op hun buik liggen om de beste foto’s te maken. De pinguïns blijven poseren alsof het een fotoshoot is. Ik ga er helemaal in op, totdat iemand vertelt dat er aan het einde van het strand, op de rotsen, ook ‘Rockhoppers’ te zien zijn. Deze grappige kleine pinguïns hebben rode ogen en een gele kuif, ze springen behendig van de ene steen naar de volgende. Een aantal meter naar boven op een klif zitten albatrossen met kuikens op hun nest. Het is gewoon adembenemend hoeveel verschillende dieren hier vlakbij elkaar zitten, en ze hebben allemaal jongen! Niemand had verwacht op onze eerste dag al zoveel dieren te zien. We kunnen al 4 pinguïnsoorten van onze lijst afvinken.

Bezoek aan Stanley

De volgend ochtend gaat de Hondius voor anker in Stanley, de hoofdstad van de Falklands. Het is licht bewolkt maar wel droog. Door de grijze lucht ziet het dorp er nog Britser uit dan het al is. Typisch Engelse huizen, rode telefooncellen, rozen in de voortuin en land rovers op straat. Alsof we met de ferry het kanaal overgestoken zijn.

We worden in de zodiacs naar de stijger gebracht waar een groepje zeeleeuwen lekker ligt te snoozen. Na een wandeling langs het water en verschillende oorlogsmonumenten, bezoeken we het museum. Je leert er alles over de geschiedenis van de eilanden, de dieren die er leven en over de zeevaart, en uiteraard over de Falklandoorlog die hier na 40 jaar nog steeds vers in het geheugen ligt.

Op de uitkijk

Na de lunch vertrekken we richting South Georgia. Ik sta samen met een handjevol passagiers op de boeg op de uitkijk, en met succes. We zien zwart-witte kortsnuitdolfijnen, een aantal speelse Peale’s dolfijnen, en een paar zeehonden die we in eerste instantie hadden aangezien voor kelp. Ook komen er regelmatig pinguïns boven water kijken vlakbij het schip. Het achterdek blijkt de beste plek om zeevogels te spotten. We zien verschillende soorten prions, stormvogels en albatrossen.

Tussendoor wordt er nog een lezing gehouden. Terwijl de gids halverwege haar verhaal is roept iemand dat er walvissen te zien zijn! De hele groep rent naar het raam en we zien inderdaad een paar Southern Right Whales voorbij zwemmen in tegengestelde richting. In minder dan een minuut zijn ze voorbij, maar de eerste walvissen zijn gespot!

Tijdens het diner genieten we van een heerlijk viergangen menu wanneer er plots een gigantische witte vlek voorbij komt vliegen. Een Wandering Albatros zo blijkt, de grootste albatros ter wereld. Na het toetje haasten we ons naar buiten om hem nog eens goed te bekijken. Moeiteloos glijdt het dier door de lucht en over het water zonder zijn vleugels te bewegen.

Meer weten over de bijzondere diersoorten op de Falklandeilanden? Neem een kijkje op de website van Falkland Conservation.

Een van de gidsen aan boord is de Duitste astronoom Lothar. ’s Avonds rond elf uur, wanneer het bijna donker is, organiseert hij een sessie sterrenkijken. Op het achterdek wijst hij met een laser naar de sterrenhemel waar we onder andere Jupiter en ook Mars kunnen zien. Doordat we ons op het zuidelijk halfrond bevinden zie je hier andere sterren dan thuis. We krijgen uitleg over het Zuiderkruis en hoe ontdekkingsreizigers vroeger de richting van het zuiden konden vinden met de hulp van dit sterrenbeeld.

Tip! Heb je nog Britse Ponden thuis? Neem ze zeker mee om een souvenir te kopen of een koffie te drinken in de lokale pub op de Falklands. In Stanley is het ook mogelijk om een postkaartje naar huis te sturen.

Lees ook:
hulp banner

Geef een reactie