202361-200 passagiersCruiseschepenOceanwide ExpeditionsReisverslagSouth Georgia

Droomreis naar de Falklandeilanden, South Georgia én het Antarctisch Schiereiland – Deel 2

Aniek van Waterproof Cruises & Expeditions maakte afgelopen januari haar droomreis. Een 18-daagse expeditie cruise met de Hondius naar de Falklandeilanden, South Georgia én het Antarctisch Schiereiland. In dit derde (en laatste) deel lees je over de eerste stappen van Aniek op Antarctica.

Lees hier deel 1 over de Falklandeilanden en deel 3 op Antarctica.

Na twee dagen op zee met afwisselend presentaties en vogels spotten aan dek, nadert onze expeditiecruise South Georgia. Een eilandengroep in het midden van de oceaan, waar niemand permanent woont en wilde dieren het rijk voor zich alleen hebben. Het is mistig en de toppen van de bergen zijn niet te zien door de wolken. We krijgen een warm welkom van een aantal pelsrobben (fur seals) die nieuwsgierig langs het schip zwemmen en steeds hun kopje boven water steken om ons te bekijken. Helaas valt onze eerste landing (bijna letterlijk) in het water. Het is erg onstuimig, met flinke golven en veel wind. In de zodiacs onderweg naar het strand van Rosita Bay wordt de wind steeds sterker. De ene golf na de andere slaat over de boeg van de zodiac, iedereen is drijfnat. Nog voordat we aan land zijn worden alle zodiacs teruggeroepen naar het schip, het weer is te slecht en het is niet veilig om hier aan land te gaan, helaas. We trekken droge kleren aan en halen een kop koffie in de lounge, hopelijk vanmiddag beter.

Onze volgende stop is Salisbury Plain, en intussen komt de zon erdoor. Het voelt alsof we bij Jurassic Park varen. Hoge bergen met gletsjers, eilanden, en in de verte een massa pinguïns die we ruiken tot op het schip. Met de zon erbij ziet het er prachtig uit, een onwerkelijk landschap.

De planning wordt aangepast, de lunch start wat eerder zodat we zo snel mogelijk aan land kunnen gaan. Buiten aan dek merken we echter al snel dat de wind alleen maar aantrekt. En niet veel later komt de melding dat helaas ook deze landing niet door kan gaan. Dit hoort erbij tijdens een expeditiecruise, we moeten ons aanpassen aan de elementen. Desalniettemin is het een prachtige dag. De kapitein manoeuvreert het schip iets dichterbij de kust zodat we foto’s kunnen maken van de enorme pinguÏnkolonie in de verte. Terwijl we voor anker liggen komen er telkens zeehonden en pinguïns langs om ons even te bekijken.

Na het diner spelen we nog een spelletje in de bar met een paar andere gasten, totdat we opnieuw de open zee opvaren en de deining steeds sterker wordt. Tegelijkertijd moeten alle gordijnen dicht zodra het donker wordt. In South Georgia zitten veel vogels die op het licht afkomen, en we willen voorkomen dat ze per ongeluk op het schip landen. Het feit dat je niet naar buiten kunt kijken is echter niet bevorderlijk als je snel zeeziek. Gelukkig heeft de Hondius goede stabilisatoren en worden we snel in slaap gewiegd.

Aan land in South Georgia

We ontbijten om 7 uur en de eerste groep gaat al tegen 8 uur aan land. Het waait nog steeds hard en daardoor zijn er geen zodiac cruises vandaag, maar in Fortuna Bay kunnen we wel aan land! Wat een geweldige plek. De bergen en het landschap alleen zijn al de moeite waard, maar de enorme hoeveelheid dieren is onbeschrijfelijk. Het strand ligt vol pelsrobben met pups en overal staan groepjes koningspinguïns. Prachtig om te zien hoe ze totaal onverstoord hun dagelijkse leven leiden. Pinguïns lopen op en neer naar de zee om eten te halen, en overal roepen kleine pelsrobben om hun moeder. Die schattig ogende pups durven overigens nog wel eens in je kuiten te bijten als je ze de rug toekeert. Het advies van de gidsen, maak je groot en roep hard, dan rennen ze vanzelf weg.

Dit zijn de plekken die je ziet in natuurdocumentaires, het voelt onwerkelijk om hier zelf te zijn. We slalommen tussen de pinguïns en zeehonden door, verder het landschap in richting een pinguïncrèche met duizenden pluizige kuikens. Je hoort ze al van grote afstand piepen. Onderweg steken we een klein stroompje over waar jonge zeehondjes in het koude gletsjerwater aan het spelen zijn. Ze trekken zich niks aan van de toeschouwers. We krijgen ruim 2 uur de tijd om hier heerlijk rond te struinen en foto’s te maken voordat het tijd is om terug aan boord te gaan.

Plannen zijn er om aan te passen

Tijd om te lunchen en intussen vaart de Hondius door naar Grytviken. Bij aankomst horen we dat het wederom veel te hard waait om aan land te gaan, windstoten tot maar liefst 60 knopen! De gidsen proberen nog een alternatief te vinden maar de berichten van elders op het eiland zijn helaas niet veel beter. We zetten dan maar koers richting open zee en blijven daar voor de nacht omdat het weer er rustiger is dan langs de kust. Tijdens de dagelijkse recap wordt verteld dat we morgen vroeg op moeten! Dan hebben we kans om te landen en cruisen bij St Andrews Bay bij zonsopkomst. We genieten nog maar eens van een heerlijke maaltijd en gaan daarna meteen naar bed, benieuwd naar morgen.

Vroeg uit de veren

Wake up call om 3.45, midden in de nacht. Maar het is de moeite waard! Om half 5 zitten we al in de zodiac richting een baai met 3 gletsjers op de achtergrond. Door het landschap loopt een rivier van gletsjerwater, met daarlangs duizenden koningspinguïns. De gidsen moeten goed zoeken naar een vrij stukje strand, want dat is druk bezocht. Zeehonden, zeeolifanten en koningspinguïns lopen elkaar letterlijk omver. Het is een uitdaging om hier genoeg afstand te houden tot alle dieren. Pinguïns komen recht op je af, we moeten telkens stoppen om ze voorbij te laten.

Enorme zeeolifanten

Vooral de zeeolifanten zijn geweldig om te zien. Deze metershoge kolossen maken constant ruzie met elkaar over het beste stukje strand. De diepe keelgeluiden en de geur maken het spektakel compleet. Telkens wanneer ik mijn camera wegstop zie ik toch weer iets wat een foto waard is. Zelfs een amateur als ik kan hier mooie plaatjes schieten.

Eenmaal terug aan boord is het tijd voor ontbijt, wat meer aanvoelt als lunch omdat we al zo lang op zijn. Iedereen is toe aan een dutje, aar daar is nu geen tijd voor, er staat nog een zodiac cruise op het programma. We varen mee met gids Chloe die ons alles vertelt over vogels en zoogdieren maar ook over krill en plankton. Vanaf het water is het landschap misschien nog wel mooier dan aan land. Ze manoeuvreert de zodiac voorzichtig richting de rotsen waar veel kelp groeit. Daar zitten soms zeeluipaarden legt ze uit, die verstoppen zich tussen het kelp om zo een pinguïn te vangen. En we hebben geluk, op de rosten ligt een zeeluipaard een dutje te doen. Waarschijnlijk heeft die net een pinguïn gegeten.

Bezoek aan Grytviken

Na de lunch gaan we opnieuw richting Grytviken. Ik wil eigenlijk even gaan slapen, maar het is té mooi buiten. De zon schijnt en we varen langs gletsjers in een fjord waar stukken ijs in het water drijven. Grytviken ligt in King Edward bay, omringd door bergen met gletsjers en wrakken in het water. Iemand van het South Georgia Heritage Trust komt aan boord voor wat uitleg voordat we met de zodiacs naar de kust worden gebracht. Aan land mogen we vrij rondwandelen tussen de overblijfselen van het voormalige walvisstation en er is een begeleide rondleiding.

Tip! Maak hier zelf een virtuele wandeling door Grytviken

Het is zeer indrukwekkend om te leren wat zich hier amper 100 jaar geleden heeft afgespeeld. Deze afgelegen plek was jarenlang het episch centrum van de walvisvaart. Toen dit in 1965 verboden werd is het plaatsje verlaten en namen de dieren Grytviken over. Vandaag leven de zeehonden en pinguïns tussen de geroeste ruïnes van het walvisstation. Bovendien ligt hier de laatste rustplaats van de bekende ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. Een bezoekje aan het graf en en een toost met een glaasje Shackleton Wisky mogen natuurlijk niet ontbreken.

Tip! In Grytviken is een souvenir shop en postkantoor waar je met creditcard of ponden kunt betalen. De postzegels van South Georgia zijn zeer begeerd! Daarnaast is het mogelijk om een donatie te doen om het natuurbehoud van 1 hectare South Georgia te sponsoren.

We eindigen onze dag met een barbecue op het achterdek van het schip met uitzicht op King Edward Bay. De medewerkers van South Georgia Heritage Trust, die tijdens de zomermaanden op het eiland wonen en het museum en postkantoor uitbaten, komen aan boord om een hapje mee te eten. Een gezellige afsluiter van een indrukwekkende dag.

South Georgia Zodiac Safari

Op onze laatste dag in South Georgia bezoeken we nog twee prachtige plekken, beginnend bij Gold Harbour in de ochtend. Wij gaan eerst aan land, gevolgd door een zodiac cruise. Net wanneer we de zodiac instappen gaat de zon schijnen. Fel blauw water met gletsjers op de achtergrond en overal langs de kant zeehonden en pinguïns die in en uit het water schieten. Een idyllische plek, ik had er heel de dag wel kunnen blijven.

‘S middags varen we naar Cooper Bay, hier zijn landingen niet toegelaten. We maken een geweldige zodiac cruise met gids Charlotte. Ze vaart elke baai en inham in op zoek naar dieren, het voelt als een echte safari. De kust bestaat hier uit hoge zwarte rotsen van basalt met inhammen waar pinguïns en zeehonden te vinden zijn. We spotten voor het eerst een aantal kinbandpinguïns met kuikens. Op de route terug zien we bovendien nogmaals een zeeluipaard! Hij komt een paar keer boven water, vlakbij onze zodiac, en verdwijnt dan weer snel. Wij zijn de enige groep die hem heeft gezien.

South Georgia heeft bij iedereen een diepe indruk achter gelaten. Het is er onbeschrijfelijk mooi en de dieren zijn er bijzonder nieuwsgierig. We hebben weer enkele zeedagen voor de boeg, geen straf op een schip als de Hondius. Het weer is kalm en we brengen veel tijd door aan dek. Het duurt niet lang voor de eerste ijsbergen aan de horizon verschijnen.

Lees ook:
hulp banner

Geef een reactie