HurtigrutenSamenwerking

Hurtigruten Science programma in Antarctica ondersteunt meer dan 20 projecten

HX (Hurtigruten Expeditions) doneert tijdens haar Antarctica seizoen 2023-2024, meer dan 1.100 cruiseovernachtingen aan onderzoekers die meer dan 20 projecten ondersteunen. De rederij enthousiasmeert ook haar gasten in het Science & Education Program en hoopt dat zij meer dan16.000+ gegevens zullen bijdragen.

“Het is bijna 130 jaar geleden dat we pionierden met expeditiecruises. Met deze geschiedenis hebben we een grote verantwoordelijkheid om de plaatsen die we verkennen te beschermen,” zegt HX Chief Scientist Dr. Meraldi, de eerste Chief Scientist in dienst van de cruise-industrie. Sinds 2018 heeft HX’s Science & Education Program, een primeur in de cruise-industrie, samenwerkingsverbanden gesmeed met een aantal van ’s werelds toonaangevende wetenschappelijke instellingen. “Naast het minimaliseren van onze voetafdruk, is het onze plicht om deze plaatsen beter achter te laten dan we ze gevonden hebben,” voegt Dr. Meraldi toe.

 

Meer hutten, meer onderzoek

Dit seizoen heeft HX 1.158 cruiseovernachtingen geboekt voor onderzoekers op Antarctica. Dit is het hoogste aantal hutten dat de expeditiecruiserederij heeft geschonken. “Wetenschappers brengen weken door aan boord om onderzoek te doen, vaak samen met onze nieuwsgierige gasten die graag de ecosystemen willen begrijpen die ze onderzoeken,” voegt Dr. Meraldi toe.

Tegen het einde van het jaar zal HX meer dan 1.500 hutten ter beschikking hebben gesteld aan onderzoekers op haar wereldwijde routes in meer dan 30 landen.

Recordsteun voor meer dan 20 projecten

HX zal ook een mijlpaal bereiken door ondersteuning te bieden aan meer dan 20 onderzoeksprojecten en maar liefst acht Citizen Science initiatieven. Onderzoekers werken nauw samen met het expeditieteam van HX en stimuleren educatie voor gasten door middel van lezingen, demonstraties en real-time gegevensanalyse in de geavanceerde Science Centers van HX.

In het 2023-2024 Antarctica Science Program omvatten de projecten drone-gebaseerd walvisonderzoek, het monitoren van pinguïnkolonies en baleinwalvispopulatie studies. Een nieuw project, dat deel uitmaakt van HX’s samenwerking met de California Ocean Alliance, bestudeert het voedingsgedrag van bultrugwalvissen met een bubbelnet.

Het Institute for Marine and Antarctic Studies van de Universiteit van Tasmanië zal ook zijn sociaal-wetenschappelijke studie voortzetten, waarbij de effecten van Citizen Science-activiteiten op het gedrag van gasten tijdens en na de reis worden onderzocht. Deelnemende instellingen zijn onder andere University of California Santa Cruz, Oxford Brookes University, ORCA, Institute for Marine and Antarctic Studies, Norwegian Polar Institute en Western Washington University.

Hopelijk record data

In 2013 begon HX met het bijdragen van gegevens aan het Citizen Science-project Happywhale. Tien jaar later hebben nieuwsgierige gasten in 2023 15.500 waarnemingen ingediend bij projecten zoals iNaturalist, eBird, Secchi Disk Study, HappyWhale en Cloud Observer via het Science & Education Program van HX. Deze samenwerking zorgt voor een aanzienlijke toename van gegevensverzameling in afgelegen gebieden, met name bij projecten die zich richten op dierenpopulaties – waaronder walvissen, pinguïns, zeevogels en zeehonden – en de invloed van klimaatverandering op mariene ecosystemen. Het team van Dr. Meraldi verwacht dit seizoen een nog grotere betrokkenheid, met naar verwachting meer dan 16.000 inzendingen.

Sinds 2019 heeft het HX Wetenschap & Educatie Programma de publicatie van 17 wetenschappelijke rapporten en artikelen mogelijk gemaakt. Deze bevindingen van onschatbare waarde hebben cruciale gegevens bijgedragen aan de wetenschappelijke gemeenschap en hebben onderzoek ondersteund bij instellingen zoals UNIS, SCRIPPS Institution of Oceanography, Oceanites, Institute for Marine Research, University in Tromsø, California Ocean Alliance en meer.

hulp banner

 

Fotocredit bovenste foto: Hurtigruten Expeditions & Karsten Bidstrup

Geef een reactie