CruiseschepenNoorwegen

5 redenen voor een expeditiecruise naar Noorwegen in de winter

Staat een cruise naar Noorwegen al lang op het verlanglijstje? Overweeg dan zeker een expeditiecruise in de winter. Tijdens de wintermaanden veranderen de Noorse fjorden in een magisch winterlandschap. Besneeuwde bergen, schitterende zonsondergangen en veel kans om ’s nachts het noorderlicht te zien! De maanden oktober tot en met februari zijn de perfecte periode voor wie een bijzondere expeditiecruise naar Noorwegen zoekt.

1. Noorderlicht

Het noorderlicht (Aurora Borealis) is voor veel mensen de belangrijkste reden om in de winter naar Noorwegen te reizen. Door de geografische ligging heb je in het noorden van Noorwegen veel kans om het te zien. Het wordt er in de winter vroeg donker en omdat er in de regio ten noorden van de poolcirkel nauwelijks lichtvervuiling is, is het de perfecte plek om het noorderlicht te spotten. Het stadje Tromsø wordt zelfs de ‘noorderlicht hoofdstad’ van de wereld genoemd. Het enige wat je nodig hebt zijn een heldere hemel, een dikke winterjas en een beetje geluk.  

Tip! Er zijn zelfs expeditiecruises met ‘noorderlichtgarantie’!

Aniek van Waterproof Cruises & Expeditions: “Tijdens mijn laatste reis naar het noorden van Noorwegen was het voornamelijk bewolkt en stormachtig, verre van ideaal om het noorderlicht te zien. Onze gids besloot daarom tijdens een van de laatste avonden een wandeling te organiseren, door de sneeuw langs een langlaufroute. We waren al meer dan een uur op pad en het leek er niet op dat we ook maar een glimp van het noorderlicht zouden opvangen tijdens onze week in het noorden. Tot plotseling door een kleine opening in de wolken een fel groen licht tevoorschijn kwam. Iedereen was door het dolle heen! Camera’s en telefoons werden omhoog gericht terwijl het licht steeds intenser werd. Wat een geluk, Noorwegen blijft elke keer weer verrassen.”

2. De Poolnacht

De poolnacht is de tijd van het jaar wanneer de zon niet opkomt. Een bijzonder natuurfenomeen wat je alleen boven de poolcirkel kunt meemaken. Dat betekent echter niet dat het compleet donker is. Overdag biedt de schemering genoeg licht om buiten activiteiten en excursies te kunnen doen. Geniet vervolgens tijdens de donkere uren van het comfort aan boord van het schip, volg lezingen van de gidsen of kruip lekker in de sauna. De lichtjes langs de kust zorgen ervoor dat de fjorden er extra sprookjesachtig uit zien.

3. Walvissen & Orka’s

Alsof Noorwegen op zich nog niet mooi genoeg is, heb je in de noordelijke fjorden ook nog de kans om walvissen en orka’s te zien! Ze komen er in oktober naartoe om haring te vangen en blijven meestal tot eind januari. Als er een walvis of orka is gezien, zal dat via de intercom van het schip worden omgeroepen zodat iedereen buiten aan dek kan gaan kijken. Naast de grote walvissoorten kun je regelmatig grienden en zeehonden zien. Maar houd zeker ook de lucht in de gaten, want in de fjorden komen ook zeearenden voor!

Tip! Er zijn expeditiecruises die specifiek op zoek gaan naar orka’s en walvissen

4. Prachtige kleuren

Doordat de zon in de winter maar net boven de horizon komt duurt de schemering extra lang. Dit wordt door fotografen vaak het ‘blauwe uur’ genoemd. Tijdens de Noorse winter duurt dit extra lang en geeft de lucht vaak prachtige roze, paarse of gele tinten. Elke minuut verandert de kleur en ziet het landschap er weer anders uit. Soms lijken de fjorden zelfs in vuur en vlam te staan! Erg interessant voor wie van fotografie houdt. Vanaf het dek van het schip heb je een ideaal uitzicht om het kleurrijke landschap te bekijken én fotograferen.

5. Besneeuwde fjorden

Voor het échte wintergevoel heb je een beetje sneeuw nodig. Vanaf begin december is het noorden van Noorwegen doorgaans bedekt met een vers laagje. De witte bergen weerkaatsen het zachte zonlicht en vormen dan een mooi contrast met de donkere zee. In smalle fjorden zoals Trollfjord kun je soms zelfs zee-ijs tegenkomen, waar het schip zich dan een weg doorheen moet banen. Een bijzondere ervaring! De sneeuw zorgt er trouwens niet alleen voor dat de fjorden er nóg mooier uitzien, het biedt ook een aantal leuke mogelijkheden om je vakantie na de expeditiecruise te verlengen. Maak bijvoorbeeld een huskysafari door het Noorse landschap of ga met een sneeuwscooter op pad.

hulp banner

Geef een reactie