AntarcticaArcticVoorbereiding

Wat neem je mee op expeditiecruise? Inpaklijst voor de poolgebieden

Een expeditiecruise naar de poolgebieden is een ‘once in a lifetime’ trip waar je je goed op voor wilt bereiden. Als het je eerste expeditiecruise is, weet je misschien niet goed wat handig en noodzakelijk is om mee te nemen. Daarnaast is er een maximum aan gewicht en ruimte in je reistas. En niets is vervelender dan op je bestemming arriveren en er achter komen dat je iets belangrijks bent vergeten. Het inpakken van de essentiële reisbagage is dan ook best een uitdaging!  Wij vroegen de experts van Waterproof Cruises & Expeditions naar hun tips!

Met deze handige inpaklijst helpen we je op weg ter voorbereiding op de reis van je leven! Zowel voor Antarctica of voor een cruise naar het Noordpoolgebied!

Top Tips van de Waterproof Expeditions Experts voor je gaat inpakken:

  1. De belangrijkste regel bij expeditie cruises naar koude gebieden: Blijf droog! Als je eenmaal nat bent geworden krijg je het snel koud. Dus zorg voor een goede waterdichte broek, jas en schoenen.
  2. Draag verschillende lagen kleding over elkaar; het weer is veranderlijk en kan snel omslaan. Tijdens een wandeling aan land krijg je het misschien erg warm, maar zodra je in een zodiac op het water zit, is het weer ijzig koud.
  3. Wanneer je meerdere vluchten moet nemen om op je bestemming te komen raden we altijd aan om wat essentiële items in je handbagage te steken (denk aan medicijnen, lenzen, ondergoed, een schoon shirt, toiletspullen etc). In het geval dat je bagage kwijt raakt sta je zo niet helemaal met lege handen.
  4. Gebruik een grote reistas of backpack in plaats van een harde koffer. In je hut aan boord heb je vaak maar weinig opbergruimte en zo’n tas is makkelijker op te bergen dan een grote koffer.

Inpaklijst voor expeditie cruises naar de Poolgebieden

Parka/winterjas: Een warme jas (of parka) is vaak inbegrepen bij expeditiecruises, en die ontvang je aan boord van het schip. Het is een van de meest essentiële items om je warm te houden. Als er geen jas is inbegrepen bij jouw reis, neem dan je eigen water- en winddichte winterjas mee.

Waterdichte broek: Tijdens tochtjes met de zodiac is een waterdichte broek absoluut noodzakelijk. Vooral bij hoge golven of als het sneeuwt kun je op den duur flink nat worden. Een skibroek of warme regenbroek zijn prima geschikt.

Thermo ondergoed: Neem altijd meerdere sets thermo ondergoed mee. Dit is je dagelijkse ‘basislaag’ die je heerlijk warm houdt. Vergeet ook geen thermosokken of wollen sokken mee te nemen!

Rubberlaarzen: Een van de belangrijkste items die je gaat gebruiken op een expeditiecruise waarbij je ook aan land gaat voor wandelingen. Gelukkig worden laarzen bijna altijd gratis aangeboden om aan boord te lenen. Dat scheelt weer een hoop bagage. Zo niet, breng dan zelf warme (gevoerde) rubberlaarzen mee die ongeveer tot halverwege je kuiten komen. Laarzen zijn belangrijk omdat je soms in het water moet uitstappen als je aan land gaat. Niets is vervelender dan koude natte voeten tijdens een excursie.

Fleece vest of truien: Kies bij voorkeur voor wollen truien of een fleece vest om over je thermo ondergoed te dragen.

T-shirts: Wanneer je binnen aan boord bent is het fijn om iets minder warme kleding te dragen, bijvoorbeeld tijdens lezingen of wanneer je gaat eten. Neem daarvoor enkele shirts met lange mouwen of minder warme truien mee.

Handschoenen/wanten: Wederom een essentieel item! Breng niet alleen warme (liefst waterdichte) handschoenen mee, maar denk ook aan dunne handschoenen om er onder te dragen. Daarmee kun je makkelijker je camera bedienen en blijven je handen toch warm.

Muts: Het spreekt voor zich dat een muts onmisbaar is in de poolgebieden!

Sjaal of col: De wind kan soms erg koud zijn, zeker aan dek. Met een sjaal of col houd je je nek goed warm.

(wandel)Schoenen: Aan dek kan het soms glad zijn en je zult veel tijd buiten doorbrengen tijdens je reis. Een paar warme wandelschoenen zijn dan erg handig. Trek ze aan tijdens je vliegreis, dat scheelt in je bagage. Daarnaast kun je nog een paar gewone schoenen of sandalen meebrengen om binnen in het schip en in je hut te lopen.

Zwemkleding: Tijdens de meeste poolexpedities zul je op een bepaald moment worden uitgenodigd om deel te nemen aan de ‘polar plunge’, een duik in het ijskoude poolwater! Een zwembroek of bikini kan dan onverwacht van pas komen.

Dresscode: Aan boord van bijna alle expeditiecruises is de dresscode ‘casual’. Je kunt ervoor kiezen om iets ‘formeels’ mee te nemen voor een speciale gelegenheid zoals het ‘Captain’s dinner’, of de ‘Farewell cocktail’, maar dit is zeker niet verplicht.

Stop Over Kleding: Wanneer je een verlenging voor- of na je expeditie cruise hebt geboekt, vergeet dan niet te bedenken wat het weer kan zijn. Hoewel je naar een koud poolgebied reist, zou je onderweg zomerse temperaturen tegen kunnen komen en zou je wel een t-shirt en korte broek kunnen gebruiken.

Overige essentiële items

Medicijnen: Naast eventuele dagelijkse medicijnen raden we ook aan om pilletjes tegen zeeziekte mee te nemen. Indien je medicijnen gebruikt waarvoor je een recept nodig hebt, is het aangeraden om een brief van de huisarts mee te nemen en een aantal dosissen extra medicatie.

Toiletspullen: Je komt tijdens de reis geen winkels tegen en de noodvoorraad aan boord is beperkt, dus neem voldoende toiletartikelen mee die je denkt nodig te hebben.

Waterdichte rugzak: Om je camera en andere spullen droog te houden tijdens excursies.

Zonnebril: Een belangrijk item dat je makkelijk vergeet. Zelfs op bewolkte dagen heb je in de poolgebieden een zonnebril nodig omdat de sneeuw zoveel licht reflecteert.

Zonnebrandcrème: Het kan dan wel koud zijn, met bijna 24 uur daglicht heb je veel kans om te verbranden door de zon. Kies bij voorkeur een crème met hoge beschermingsfactor (30+) om je gezicht en lippen in te smeren.

Verrekijker: Onmisbaar voor een expeditiecruise. Walvissen, ijsberen en zeevogels spotten vanaf het dek van het schip of tijdens een wandeling is een fantastisch onderdeel van de reis.  Je wilt natuurlijk niet die ijsbeer missen omdat hij net iets te ver weg is om met het blote oog te zien.

Bril en contact lenzen: Neem genoeg reserve lenzen of brillen mee!

Skibril: Bij slecht weer met veel wind en sneeuw kan een skibril erg fijn zijn om te dragen, zeker wanneer je er met de zodiac op uit gaat.

Fototoestel: Uiteraard breng je een fotocamera of mobiele telefoon mee waar je goede foto’s mee kunt maken. De meer gevorderde fotografen onder ons raden we aan ook meerdere lenzen, batterijen, een oplader en extra geheugen in te pakken. Heb je een GoPro met waterdichte behuizing? Breng die zeker mee, misschien krijg je wel de kans om pinguïns onder water te filmen!

Externe harde schijf of laptop: Voor wie foto’s graag meteen wil editen en opslaan. Vergeet ook je opladers niet!

E-reader: Als je graag leest onderweg is een e-reader de beste oplossing. Vaak heb je namelijk niet genoeg ruimte in je bagage om een aantal boeken mee te nemen. Zeker tijdens zeedagen is het erg fijn om je af en toe terug te trekken met een boek.

Oordopjes: Wanneer je een hut deelt met iemand anders weet je vooraf nooit of diegene snurkt. Neem geen risico en pak een paar oordopjes in.

Geef een reactie