Cruiseschepen

Hurtigruten test nieuw cruiseschipontwerp voor postroute

Hurtigruten’s visie voor ’s werelds meest energie-efficiënte cruiseschip boekt vooruitgang. Het baanbrekende Sea Zero project rondde onlangs een nieuwe fase van rigoureuze tests af in de faciliteiten van SINTEF Ocean in Trondheim, Noorwegen. Grote batterijpakketten, intrekbare zeilen, luchtsmeersystemen, contra-roterende propellers en een energie-geoptimaliseerde romp behoren tot de innovaties die worden geëvalueerd.

Hurtigruten wil een schip ontwerpen dat vanaf ongeveer 2030 zonder uitstoot kan varen bij normaal gebruik aan de Noorse kust. “We leren veel van deze tests en we zien nu dat veel van de ambitieuze doelen in dit project ook in de praktijk kunnen worden geïmplementeerd”, zegt Gerry Larsson-Fedde, Chief Operating Officer bij Hurtigruten.

Na maanden van ontwerpwerk en testen is het scheepsontwerp verder verfijnd om langer, lager en stabieler te zijn, nu met twee grote intrekbare zeilen die naar behoefte omhoog of omlaag kunnen worden gehaald. De recente digitale simulaties en fysieke proeven in Trondheim, waarbij een model van acht meter werd getest in het oceaanbassin en de sleeptank van SINTEF, bevestigden dat de zeilen alleen al het energieverbruik met 10-15% kunnen verminderen.

“Voor elke ronde brengen we wijzigingen aan om het ontwerp te optimaliseren. Nu is het schip acht meter langer en iets breder, en de hoogte is met één dek verminderd. Dit zorgt onder andere voor een betere stabiliteit. We zijn ook van drie naar twee zeilen gegaan,” voegt Larsson-Fedde toe.

Het Sea Zero-concept is gericht op een energiebesparing van 40-50% ten opzichte van de huidige schepen. Met die vermindering zouden batterijen die worden opgeladen met walstroom in belangrijke havens emissievrije activiteiten mogelijk kunnen maken.

“Met de vermindering van het energieverbruik waar we naar streven, is het realistisch om een batterijsysteem te installeren met voldoende energie om het schip tussen de oplaadhavens te laten varen onder normale weersomstandigheden,” zegt Trond Johnsen, projectmanager voor Sea Zero.

Hurtigruten werkt nauw samen met het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF en andere vooraanstaande partners om het ontwerp te verfijnen.

“Om volledig te begrijpen en analyseren hoe deze technologieën samenwerken, maken we gebruik van geavanceerde numerieke simulaties en hebben we nieuwe laboratoriumtechnieken en instrumentatie ontwikkeld voor het testen van scheepsmodellen,” zegt Anders Alterskjær, Research Manager bij SINTEF Ocean. “De modelproeven en analyses die tot nu toe zijn uitgevoerd, laten bemoedigende resultaten zien voor het terugdringen van de energievraag tot het niveau dat nodig is om emissieloos te kunnen varen.”

Feiten over Sea Zero

Doel: ’s Werelds meest energie-efficiënte cruiseschip
Nul-emissie doel voor 2030
Nieuw: 143,5 meter lang – Hurtigruten’s langste schip tot nu toe
Nieuw: Twee intrekbare zeilen met zonnepanelen (10-15% energiebesparing)
Contraroterende schroeven en luchtsmering om weerstand te verminderen
Slimme energiesystemen voor verwarming, koeling en activiteiten aan boord
Geschatte 40-50% energiebesparing ten opzichte van huidige schepen
Partners zijn onder andere SINTEF, Vard Design, DNV, Brunvoll, Plug en Corvus Energy.

hulp banner
.

 

Geef een reactie