Albatros ExpeditionsGroot-BrittanniëPersoonlijke blogReisverslagWest-Europa

Reportage: mini expeditiecruise naar Alderney met de Ocean Albatros

Het nieuwste expeditieschip van Albatros Expeditions, de Ocean Albatros, kwam in 2023 in de vaart. Miriam mocht op uitnodiging voor 3 dagen (2 nachten) aan boord om te zien hoe het is om een expeditiecruise op een luxe schip te maken. Eerder schreven we al over de hutten aan boord en hoe het schip er van binnen uitziet. In dit artikel kijken we naar het leven aan boord tijdens zo’n expeditiecruise.

De details

De Ocean Albatros is een luxe expeditieschip met de nieuwste ontwikkelingen in de bouw, zoals een X-boeg die ervoor zorgt dat het schip soepel vaart in ruwer weer. Het schip is 104,4 meter lang en 18,4 meter breed. Op het schip zijn in totaal 94 hutten, die plaats bieden aan ongeveer 194 passagiers in volle bezetting. De Ocean Albatros is, naast de Ocean Victory, het tweede nieuwe expeditieschip van de rederij. Zie je de kleurverschillen op de romp? De Ocean Victory heeft als hoofdkleur donkerblauw, terwijl de Ocean Albatros als hoofdkleur de lichtere blauw heeft.

Wat is luxe aan boord van een expeditieschip?

De Ocean Albatros kan je zeker aanduiden als een luxer expeditieschip. Waar dat in zit? Het luxe aspect zit bijvoorbeeld in de faciliteiten die je aan boord vindt, zoals een lift, grote hutten (óók driepersoons), een fitness, sauna en een luxe zonnedek met infinity zwembad en whirlpools. De rederij gaat echter ook weer niet zó ver dat er een helikopter of duikboten mee zijn. Ze willen graag een viersterren ervaring bieden, maar wel betaalbaar.

Inschepen

Voor deze mini-expeditie cruise, die 2 nachten en 3 dagen zou duren, scheepte ik in Portsmouth in. Deze stad ligt ten zuiden van het drukkere Southampton. In Portsmouth is een prima cruiseterminal voor handen. Zo komen dagelijks ferrys en kleinere cruiseschepen in deze haven. De Ocean Albatros bezocht ik eind april, dus na het – voor dit schip overigens allereerste – Antarctica seizoen. Kapitein Arsen Prostov en zijn bemanning hadden net de transatlantische tocht gemaakt, zonder gasten, en waren blij dat er weer passagiers aan boord kwamen!

Mijn hut was een prachtige balkon hut op dek 6, met een ruime 22 m2 en een fantastisch groot balkon. Altijd fijn om een eigen plek buiten te hebben. Overigens heeft het schip veel buitendekken, maar daar later wat meer over.

Uiteraard krijgen we na het inchecken eerst een uitleg over het reilen en zeilen aan boord, inclusief een uitleg over hoe je in een zodiac stapt. Expeditieleider van deze reis is Rashidah die samen met een team van zo’n 17/18 personen het expeditieteam in de poolgebieden vormt. En met een beetje geluk ontmoet je ook Nederlandse expeditieleden, zoals Christiaan uit Amsterdam die elk seizoen een aantal weken aan boord is.

We zien Alderney!

Na een rustige nacht is vanaf 06:00 het vroege ontbijt beschikbaar in de lounge. Warme dranken en water zijn daar bovendien de gehele dag door verkrijgbaar, mét altijd wat lekkers erbij. Ik ben niet de enige die zo vroeg is; ik hoor dat de automatische tijdinstelling op telefoons ervoor gezorgd heeft dat mede passagiers een uur te vroeg zijn opgestaan (Tip: zet aan boord de automatische tijdsinstelling op je telefoon uit tijdens een cruise!).

Een uur later is het rijkelijke ontbijt in het hoofdrestaurant, een prachtige ruimte met tweepersoonstafeltjes langs de gangpaden, en in de open ruimte talloze vier – en meerpersoonstafels.

Expeditieleider Rashida vertelde het al eerder, dat het plan was om met zodiacs een landing te doen op het eiland Alderney. Dit kleine eiland ligt op zo’n 15 km van de Franse kust en is onderdeel van de Guernsey eilanden. We arriveren met de Ocean Albatros in een rustige baai, waar het weer en golven prima zijn voor een zodiactochtje! Als eerste mogen gasten van de dekken 6 en 7 zich naar de mudroom begeven, op dek 4. Je vindt daar een grote ruimte met open kasten die op hutnummer zijn gesorteerd. Ik vind daar een zwemvest die ik aan moet doen voordat ik in de zodiac ga. Vanwege het zodiactochtje wordt overigens altijd aangeraden om een waterdichte kleding aan te hebben. Nu valt het tochtje wel mee, in tien minuten zijn we er, maar in de poolgebieden kan het weer zo omslaan van zon naar regen en wind.

Op Alderney worden we hartelijk verwelkomd door de inwoners. Het expeditieteam doet met lokale gidsen een, voor wie wil, geleide wandeling over het eiland. Ik keer na een korte eigen wandeling terug met een zodiac om het schip wat beter te leren kennen.

Vogels op afstand

Rond het middaguur keren de andere zodiacs terug en vaart onze kapitein naar een zeer bijzondere kolonie vogels, een Jan van Genten kolonie. Deze kolonie met zo’n 6000 paren vogels bevindt zich op twee rotsen, de Les Etacs, op 100 m afstand van de kust.

Wij mogen met het schip de rotsen naderen op zo’n 100 meter en al staande op één van de twee uitkijkplatforms, krijgen we uitleg van het expeditieteam. De Jan van Genten vliegen regelmatig aan ons voorbij! Die middag is er bovendien een vogel-lezing over de vogels van deze regio in de lezingenzaal. Overigens handig om te weten: alle lezingen worden ook op de tv’s gestreamd zodat je ook in je hut kunt kijken naar de lezingen en bijeenkomsten.

Op het zonnedek

Ik noemde het al even eerder: het zonnedek en buitendekken zijn een plaatje om te zien. Op het achterdek staat een infinitypool met tal van zitgelegenheid daarbij. Aan elke zijde vind je ook een whirlpool, waar je met je badjas uit de hut, zo even in kunt.

Via trappen bereik je een dek hoger het terras van het specialiteitenrestaurant en loop je vervolgens verder naar voren dan bereik je de Observation Lounge. Hier kan je naar buiten lopen. Is het overigens te vol op dit buitendek, gelegen aan de voorkant, dan kan je ook een dek lager buiten staan, op het niveau van de brug.

Het allertofste uitzichtspunt heb je echter op één van de uitkijkplatformen die neergelaten worden uit de boeg, zoals in de middag bij de Jan van Genten kolonie in Alderney.

Eten en drinken

De Ocean Albatros heeft een paar eetgelegenheden aan boord, zoals het hoofd en buffetrestaurant in één. In de ochtend en lunch wordt het eten in buffetvorm gepresenteerd, maar ’s avonds wordt het een restaurant met tafelbediening. Het restaurant doet groots aan en het aanbod is dan ook flink uitgebreid.

Wil je een avond wat feestelijker dineren, dan kan je in het specialiteitenrestaurant terecht dat dichtbij de Observation Lounge ligt. Je kunt hier je eigen stukje vlees op een steen grillen, zoals Anu eerder deed op haar expeditiecruise rondom Spitsbergen.

Het allerhandigste blijft toch wel de warme dranken faciliteit bij de lezingenruimte, naast dat er ook een gezellige bar is met wat zitjes, gelegen naast de lezingenruimte. Een grote lounge is niet op dit dek aanwezig, dus je ziet dat de meeste gasten bij de lezingen of bij de bar te vinden zijn.

Afscheid

In de nacht voeren we rustig terug van Alderney naar Portsmouth, waar we met de havenbus naar de cruiseterminal gebracht werden. Ik kan terugkijken op een mooie mini-expeditiecruise ervaring waar ik ook nog heb kunnen proeven van een zodiactochtje. Dank aan Albatros Expeditions voor deze mogelijkheid om tijdens deze mini expeditiecruise met de prachtige Ocean Albatros kennis te maken!

Routes van Ocean Albatros

In de Europese zomer vaart de Ocean Albatros voornamelijk rondom Spitsbergen of richting Groenland. Leuk zijn ook de expeditiecruises richting Spitsbergen, langs bijvoorbeeld Schotse eilanden en IJsland.

In de winter gaat de Ocean Albatros, net als haar zusterschip Ocean Victory, naar de Zuidpool om daar vanuit Ushuaia diverse expeditiecruises te maken naar het Antarctisch schiereiland, de Falkland Eilanden en South Georgia.

Prijzen starten zo rond €6.450  – 7 nachten – voor de Spitsbergen cruises, en rond de €7.262 – 9 nachten – voor de Antarctische bestemmingen.

Lees snel meer over de Ocean Albatros:

hulp banner

Geef een reactie