Cruiseschepen

Expeditiecruise Noorwegen: Kleine vs. Grote Schepen

De keuze van het schip is een belangrijke factor bij het zoeken naar een expeditiecruise. In Noorwegen varen veel verschillende expeditieschepen, variërend van kleine jachten tot grote expeditiecruiseschepen. Bij onze samenwerkingspartner Waterproof Cruises & Expeditions worden expeditieschepen aangeboden van 12 tot 500 passagiers. Wij zetten de verschillen tussen de grote en kleine schepen voor een expeditiecruise naar Noorwegen voor je op een rijtje.

Klein is ‘groots’ in expeditiecruises

Doorgaans geldt de regel, hoe kleiner het schip, hoe mooier de ervaring. Wanneer je met een klein aantal passagiers reist kan namelijk iedereen tegelijk in de zodiac, of aan land gaan. Dus geen lange rijen of op je beurt wachten, en je hoeft niets te missen. Wil je bijvoorbeeld graag walvissen van dichtbij zien, of wil je op een rustig tempo foto’s kunnen maken? Dan heb je de beste mogelijkheden op een klein expeditiejacht. Daar tegenover staat dat je geen grote afstanden zult afleggen. De kleinere expeditieschepen varen meestal in een specifieke regio zoals de Lofoten, of de Noordelijke Noorse fjorden, voor een echt diepgaande ervaring.

Tip: Het aanbod reizen met kleine expeditieschepen is beperkt, op tijd boeken is dus aan te raden.

Een flexibel programma

Een ander belangrijk aspect is dat het reisschema van een klein schip meestal flexibel is. De dagplanning kan snel worden aangepast om de gasten de beste ervaring te bieden. Zijn er bijvoorbeeld orka’s gespot, dan wacht de chef even wat langer met de lunch. Op deze manier geniet je van een unieke en persoonlijke reis. De gidsen delen maar al te graag hun kennis over Noorwegen en je maakt bijna gegarandeerd nieuwe vrienden aan boord. Dat geeft die écht expeditiesfeer, je bent samen met een klein groepje op avontuur. Maar dat betekent niet dat je moet inleveren op comfort. Veel expeditiejachten hebben ruime buitenhutten, een sauna of jacuzzi en een goede chef aan boord.

Tip: Je kunt veel kleine schepen ook charteren, bijvoorbeeld voor een privé cruise met familie of vrienden.

Grote expeditieschepen

Reizen aan boord van een iets groter schip heeft een aantal belangrijke voordelen. Over het algemeen zijn de grotere schepen stabieler, wat betekent dat je minder snel zeeziek wordt. De laatste jaren zijn er veel nieuwe expeditieschepen gebouwd, speciaal voor de poolgebieden. Die zijn uitgerust met moderne stabilisatoren en zeer comfortabel, zelfs in ruwe zee. Ze bieden ook veel recreatieve voorzieningen en faciliteiten aan boord zoals meerdere restaurants, een wellness centrum of voorzieningen speciaal voor kinderen. Heb je dus graag iets meer bewegingsvrijheid aan boord en hoef je niet zo nodig contact te leggen met anderen, dan is een groter schip een goede keuze.

Veel zien in korte tijd

Het aanbod van expeditiecruises naar Noorwegen met schepen tot 500 passagiers is enorm. Er zijn wekelijkse afvaarten het hele jaar door. Zo varen onder andere de schepen van Hurtigruten als een lijndienst langs de Noorse kust. In sommige plaatsten stopt het schip slechts heel even, op andere plekken heb je ruim de tijd om op verkenning te gaan. Zo kun je in korte tijd veel van Noorwegen zien, zowel vanaf het water als aan land, maar er is geen mogelijkheid om van het schema af te wijken.

Tip: Er zijn expeditiecruises naar Noorwegen die vertrekken vanuit Nederland!

Advies van de specialist

Houd er bij het zoeken naar je ideale expeditiecruise rekening mee dat er een enorme keuze aan schepen is en dat elk schip zijn eigen unieke kenmerken heeft. Het is belangrijk om de juiste prioriteiten te bepalen voordat je een keuze gaat maken. De expertise van de mensen bij Waterproof Cruises & Expeditions is om jouw voorkeuren en wensen te matchen met het juiste schip. Neem zeker even contact op voor je een cruise gaat boeken!

hulp banner

Geef een reactie