CruiseschepenScheepsbezoekSwan Hellenic

SH Diana: Scandinavisch licht design aan boord

Het derde en grootste schip van Swan Hellenic, expeditieschip Diana, bracht op 4 mei een bezoek aan Amsterdam waar het schip ook gedoopt werd.  In dit tweede artikel bekijkt Miriam het schip van binnen.

Licht

Het nieuwe schip  is de derde in de vloot van de nieuwe rederij Swan Hellenic. De twee eerste schepen, Vega en Minerva (die momenteel nog vanwege Russische investeerders niet kan varen), waren beide wat kleiner en konden 152 passagiers meenemen. De Diana zelfs 40 passagiers meer tot een totaal van 192. Het schip heeft 10 meter erbij gekregen zodat er plek kon worden gecreëerd voor meer hutten.

De grote ontmoetingsplek op de Diana is de Observation Lounge waar ook lezingen gehouden worden. Grote tv-schermen kunnen op verschillende plekken naar boven komen zodat je ook goed zicht hebt op de presentatie als je niet vooraan zit. De ruimte bestaat uit diverse grote zithoeken die bestaan uit sofa’s en fijne stoelen. In deze ruimte is een bar aanwezig waar je een drankje kunt halen, die overigens bij Swan Hellenic bij de prijs zijn inbegrepen. Bij alcoholische drankjes is een selectie inclusief.

Gastronomisch genieten aan boord

Swan Hellenic biedt drie eetmogelijkheden aan boord: buiten bij het zwembad, het hoofdrestaurant en buffetrestaurant Club Lounge. De rederij zet in op gastronomie door samen te werken met JRE-Jeunes Restaurateurs waarbij wereldberoemde jonge chef-koks aan boord zullen komen tijdens bepaalde cruises.

Het hoofdrestaurant is open voor ontbijt, lunch (beide ook buffet) en diner. De laatste heeft een open zitting.

De Club Lounge heeft veel afgescheiden zitjes waar je naar eigen wens wat kunt pakken van het buffet. Zeer dichtbij ligt het buitenbuffet van het achterdek waar bijvoorbeeld hotdogs, hamburgers en frites verkrijgbaar zijn. Je kunt in de Club Lounge terecht voor ontbijt, lunch en een casual diner.

Buiten

De buitendekken zijn voor een expeditiecruise natuurlijk essentieel! De rederij heeft op een achterdek ook gezorgd voor flink wat luxe in de vorm van een infinitypool en ligbedden. Het hoogste dek heeft de meeste ruimte, waar je dan ook ligbedden vindt. De mooiste plek is echter vooraan op de boeg, dat de naam Swans nest gekregen heeft, maar daar is niet heel veel plek.

Hutten

De hutten aan boord van de Diana zijn aangenaam groot. De 16 buitenhutten (er zijn geen binnenhutten) liggen allemaal op dek 4. Deze zijn een fijne 20 m2. De daarboven gelegen hutten hebben allemaal balkons van minimaal 6 m2.

Ik kon zelf een mindervalide hut bezoeken waarvan hier een aantal indrukken:

Expeditiefaciliteiten

Op de Diana is dek 3 het dek waar je de expeditiefaciliteiten vindt: de bibliotheek, een expeditielab en Basecamp, de plek waar je verzamelt om in de zodiacs te stappen. Dit gebeurt via de zijkanten van het schip. Je vindt aan boord geen duikboot of helikopters. De onderstaande foto’s zijn van de rederij:

Het schip beschikt verder over 15 zodiacs, 8 kayaks en 2 tenderboten. Daarnaast zijn er ook nog 2 schepen, de Polaris en Castor, die ingezet kunnen worden om gasten naar de wal te brengen in plaats van de tenderboten.

Binnen ontspannen

Na een dag op stap kan je ontspannen in de sauna, stoomruimte, fitness of bij de kapper. Ook zijn er spa-behandelingen beschikbaar. Vanuit de sauna stap je overigens gemakkelijk naar het buitendek ernaast, waar je een whirlpool vindt.

Op de brug

Loop je wat verder door bij de spa, dan arriveer je op de brug van kapitein Kai Ukkonen. Je mag hier op bepaalde tijden deelnemen aan een brugrondleiding. Deze wordt zo ingepland dat elke gast een keer de mogelijkheid heeft deze te bezoeken. Safety officer Jenny vertelde mij het een en ander over de brug.

Varen met Swan Hellenic

Swan Hellenic startte met culturele expeditiecruises in 1954, toen leden van de London University’s Hellenic Society gasten meenamen langs de beroemde plekken van het oude Griekenland in het gezelschap van vooraanstaande professoren met kennis van de klassieke oudheid.

Deze baanbrekende waarden leeft de hernieuwde Swan Hellenic nog altijd na. Na een nieuwe herstart in juli 2020 ging Swan Hellenic van start met culturele expeditiecruises. Wanneer avontuurlijke reizigers Swan Hellenic kiezen, kunnen ze er zeker van zijn dat ze inzicht krijgen in de geschiedenis, culturen, dieren in het wild, flora, geologie en geografie van de plaatsen die ze verkennen.

Aan boord is veel inclusief: denk aan drankjes, wifi, fooien en standaard 1 excursie per dag. Ook is een pre-cruise hotelnacht inbegrepen.

Goed om te weten

Expeditieschip Diana voldoet aan de nieuwste milieuregelgeving en is volledig zelfvoorzienend voor maximaal 40 dagen of 8.000 zeemijl, en uitgerust met uitlaatgasreiniging, geavanceerde afvalwaterzuiveringssystemen en de afvalopslagfaciliteiten die nodig zijn voor het werken in gevoelige poolgebieden. Bovendien zijn voorbereidingen getroffen voor de implementatie van zero-emissie batterijtechnologie, die het ook mogelijk zou maken om geruisloos te opereren in havens, mariene reservaten en andere gevoelige natuurgebieden. De romp heeft een ijsklasse PC6, wat betekent dat het ijs van 70 tot 120 cm kan doorbreken, een redelijk gebruikelijke ijsklasse voor zomerexpedities in poolgebieden.

 

hulp banner

 

Geef een reactie