AntarcticaArcticGalapagos eilandenVoorbereidingZuid-Amerika

Kleine nieuwe cruiseschepen in 2022: expeditieschepen voorop

Kleine nieuwe schepen in 2022:
Expeditieschepen voorop

In 2022 komen meer dan zo’n 30 nieuwe cruiseschepen in de vaart. De focus komt meer te liggen op kleinere expeditieschepen én vaak luxere schepen. Wij zetten voor jou de expeditieschepen op een rij!

Luxe kleine expeditie schepen

Veel rederijen zetten in op nieuwe milieuvriendelijke expeditieschepen. De schepen in dit artikel zijn vaak later dan gepland. Velen zouden al in 2021 opgeleverd gaan worden.

Overigens blijft de oplevering ook in 2022 van veel schepen onder voorbehoud in verband met de huidige coronapandemie.

1,2 & 3. Ocean Odyssey & Sylvia Earle & Ocean Albatros – Sunstone

De drie schepen van Sunstone, Ocean Odyssey, Sylvia Earle en Ocean Albatros, kenmerken zich allemaal door de X-boeg, voor rustiger varen. Sunstone is eigenaar van de schepen die allen door verschillende rederijen gecharterd gaan worden. De Ocean Odyssey (maart 2022) zal voor Vantage Cruise Line gaan varen.  

De Sylvia Earle komt in maart 2022 (later dan gepland) in de vaart als zusterschip van Greg Mortimer van Aurora Expeditions. Het schip omvat 7 dekken voor slechts 126 passagiers. Aan boord zijn o.a. 15 zodiacs die door middel van maar liefst 4 platforms toegankelijk zijn voor een snelle in- en ontscheping. Je kunt kayaken, duiken, klimmen en ski tochten maken met de materialen die de Greg Mortimer aan boord heeft. Naast de traditionele uitzichtpunten heeft het expeditieschip hydraulische platforms die uitgeschoven kunnen worden. Het schip heeft ijsklasse 1A en is bovendien een duurzaam schip met een emissievermindering van 80%.

De 189-passagier Ocean Albatros (oktober 2022) gaat varen voor Albatros Expeditions in onder andere Antarctica. Met haar 104 meter lengte zijn er 93 suites, onder andere met Frans balkon. Het schip zal een 50% lagere CO2 uitstoot hebben dan traditionele expeditieschepen.

4. Seabourn Venture – Seabourn

Seabourn Venture zal in april 2022 voor de eerste maal gaan varen. De eerste cruise vertrekt op 10 april 2022 vanuit Greenwich (Londen), Engeland. Het schip is gebouwd voor diverse omgevingen volgens de PC6 Polar Class-normen en zal moderne hardware en technologie bevatten die de wereldwijde inzet van het schip mogelijk maakt. De Venture heeft twee op maat gemaakte onderzeeërs, 24 Zodiacs, kajaks en een 26-koppig deskundig expeditie team.

5 & 6. Viking Polaris & Viking Octantis Viking Ocean Cruises

De Viking Polaris en Viking Octantis zijn de twee eerste expeditieschepen van de rederij. Net als bij haar riviercruiseschepen richt Viking Cruises zich op het luxe segment in de markt met een all-inclusive concept. In de prijs van de cruise zijn o.a. de excursies, gebruik van Wi-Fi en wijn en bier bij lunch en diner inbegrepen. In het oog springen verder de verandah-suites die 20% groter zijn dan gemiddeld. Bovendien zijn er meer overnachtingen in havens. De inrichting is Scandinavisch.

De Viking Neptune en Viking Mars zijn schip nummer 8 en 9 van de zeevloot van Viking. Alle schepen zijn identiek aan elkaar. Leuk om te weten is dat de Viking Mars op 26 april 2022 haar eerste opwachting maakt in Amsterdam, daarna op 18 juni en 30 juni 2022.

 

 

7. AraMana – Aranui Cruises

Halverwege het eerste COVID jaar 2020 maakte de Polynesische reder bekend dat zij een passagierschip in de vaart gaan brengen. Het schip zal in tegenstelling tot het andere schip van de rederij, Aranui 5, geen vrachtfunctie gaan krijgen. De AraMana zal twee routes gaan varen.

 

 

8 & 9. World Traveller en World Seeker

Twee schepen van Mystic Cruises, de World Traveller en de World Seeker, zullen in 2022 het licht zien. De World Traveller zal exclusief voor de nieuwe ultraluxe rederij Atlas Ocean Voyages gaan varen. Van de World Seeker is niet bekend voor welke rederij zij zal varen, Atlas Ocean Voyages of voor Nicko Cruises.

Beide schepen zijn luxe all-suite expeditieschepen. Elke hut heeft een open verbinding met de zee, in de vorm van een Frans balkon of balkon. Aan boord zijn onder andere een indrukwekkende Observation Lounge met glazen dak en een bibliotheek. Uiteraard is er een speciale ruimte waar lezingen worden gehouden. In- en ontspannen kan in het zwembad, de kleine fitnesszaal, sauna en een spa.  Tot de buitenactiviteiten behoren kayakken, camperen en stand-up paddle boarden.

10. Janssonius – Oceanwide Expeditions

Janssonius is speciaal ontworpen voor het Nederlandse Oceanwide Expeditions voor reizen in het Noordpool gebied en Antarctica met een ijsklasse Polar klasse 6. Het schip zal redelijk identiek zijn aan expeditieschip Hondius. Verder zijn er snelle zodiac inschepingen mogelijk door twee inschepingsplekken en een overdekt platform voor outdooractiviteiten zoals kajakken. Aan boord is een dek met een observatie lounge en een separate zaal zodat tegelijkertijd lezingen kunnen worden gehouden, al dan niet meertalig.

Passagiers kunnen verschillende categorieën hutten boeken van twee – tot en met vierpersoons hutten.

Update juli 2022: de oplevering van het schip is uitgesteld.

11 & 12. Havila Pollux en Havilla Polaris

Sinds 2003 bestaat Havila Shipping maar pas in 2021 mogen zij voor het eerst de Noorse postroute gaan varen tussen Bergen en Kirkenes. Zij gaan dit doen van 2021 tot 2030 met vier duurzame schepen die allen nieuw gebouwd zullen worden. In 2021 komen als eerste de Havila Castor en Havilla Capella in de vaart. In 2022 de Havila Pollux en Havila Polaris

De route bestaat uit 34 dorpjes en havens die vaak kort bezocht worden door deze schepen, vaak de enige manier om snel post en goederen in deze dorpen te krijgen. De noordwaartse route duurt 7 dagen, van Bergen naar Kirkenes. De zuidwaartse route duurt 6 dagen, van Kirkenes naar Bergen. Je kunt ook deeltrajecten meevaren, van 2 of 3 dagen.

Geef een reactie