AntarcticaArcticGalapagos eilandenPersoonlijke blogVoorbereidingZuid-Amerika

Waar moet je op letten bij een expeditiecruise?

Een expeditiecruise is geen doorsnee cruisereis, maar wat maakt een expeditiecruise nou bijzonder? We vroegen het eerder aan Marlynda Elstgeest, CEO van Waterproof Cruises & Expeditions in het artikel Expeditiecruisen: wat is zo bijzonder aan een expeditiecruise? Ditmaal gaan we in op waar je op moet letten bij een expeditiecruise.

Wat wil je zien tijdens een expeditiecruise?

Bij een expeditiecruise draait de reis niet zozeer om het schip, maar juist om de beleving van de bestemming. “Bedenk vooraf goed waar je naar toe wilt (koude of warme gebieden) en welke activiteiten je wilt ondernemen en baseer daar je keuze op,” aldus Marlynda. “Tijdens een expeditiecruise vaar je dagelijks naar een nieuwe plek die je met kleine groepjes gaat ontdekken. Met zodiacs (rubberboten) ga je aan land voor een wandeling of maak je bijvoorbeeld een kajaktocht tussen de ijsbergen en langs eilanden. Meestal vindt er zowel ‘s morgens als ‘s middags een excursie plaats. De nadruk ligt tijdens een expeditiecruise vooral op het ontdekken van de natuur en de omgeving.”

Aan boord is er ‘edutainment’, er worden lezingen en presentaties gegeven over allerlei interessante onderwerpen waar je tijdens de reis mee te maken krijgt. Je komt met een schat aan kennis en een zak vol ervaringen van je reis terug!

Wees flexibel

Een van de grote verschillen met een traditionele cruise (met grote schepen) is dat je het beste met een flexibele instelling aan boord stapt. Marlynda legt uit: “Door factoren zoals het weer en ijsomstandigheden of aanwezigheid van wildlife wordt het programma aangepast. In dat opzicht blijft het een ‘expeditie’! Er kan dan ook geen enkele garantie gegeven worden over de te bezoeken plaatsen of het wel of niet zien van bepaalde dieren. Dit maakt elke expeditiecruise uniek en avontuurlijker dan een uitgestippelde reis. Een flexibele instelling is de ‘key to succes’.”

Kleine schepen, grote voordelen

Het aanbod in schepen voor expeditiecruises wordt steeds groter en er is dus een ruime keuze. “De meeste expeditie schepen varen met ongeveer 100 – 200 passagiers en zijn zeer comfortabel. Sommigen zelfs extreem luxe met uitstekende restaurants,  bubbelbaden aan dek en zelfs onderzeeërs aan boord! Maar ook kleinere expeditiejachten van 12 – 30 passagiers worden steeds populairder bij ons,” zegt Marlynda enthousiast.
“Let bij het kiezen van een schip vooral op het aantal passagiers dat meegenomen wordt naar een bepaalde bestemming. De capaciteit van het schip kan soms groter zijn dan het daadwerkelijk aantal passagiers dat mee gaat. Op bestemmingen zoals Antarctica en de Arctic mogen er maar 100 mensen tegelijk aan land gaan en schepen met meer dan 500 passagiers mogen helemaal geen landingen maken!”

Voor een cruise naar afgelegen bestemmingen zoals Antarctica, Groenland en Franz Jozefland zul je eerst een paar dagen op zee varen om er te komen.  Enkele nieuwe schepen hebben daarom een zogenoemde ‘X-bow’, de X-vormige boeg zou het schip minder gevoelig maken voor golven en dat maakt het een stuk aangenamer én sneller. Marlynda: “Bij Waterproof Cruises & Expeditions kennen we de meer dan 65 expeditieschepen tot in detail en kunnen we een persoonlijk advies samen stellen op je specifieke wensen en verwachtingen van de reis.”

Inpaktips van de experts

Het grootste verschil met bijvoorbeeld een Middellandse Zee cruise en een expeditiecruise zit in wat je mee neemt. Marlynda’s tip: “Neem niet té veel kleding mee. De kastruimte in je hut is vaak beperkt en het is aan te raden om een opvouwbare reistas of trolley te gebruiken die je makkelijk kunt opbergen.”

De dresscode aan boord van een expeditiecruise is meestal informeel. “Ga voor comfortabele, praktische kleding die je in laagjes kunt dragen. Het weer kan snel omslaan en dan is het handig als je iets uit kunt trekken of juist bij aan kunt doen.” Houd er rekening mee dat je veel tijd buiten en op het dek zult doorbrengen. Marlynda legt uit dat je niet alles zelf hoeft mee te nemen: “Je gaat regelmatig in een zodiac het water op waarvoor je water- en winddichte kleding nodig hebt. Op expeditie schepen naar de poolgebieden krijg je vaak een parka die je mag houden en rubber laarzen om te lenen. Dit scheelt veel bagage. Onontbeerlijk in je bagage op iedere expeditiecruise zijn natuurlijk een fototoestel en verrekijker! Voor aanvang van de reis ontvang je nog een uitgebreide lijst met kledingtips die afhankelijk van je bestemming is samengesteld.”

Hartelijk dank aan Waterproof Cruises & Expeditions voor dit inkijkje in de wereld van expeditiecruisen. Binnenkort lees je meer over expeditiecruisen in deel 3.

Geef een reactie