AntarcticaArcticGalapagos eilandenPersoonlijke blogVoorbereidingZuid-Amerika

Expeditiecruisen: wat is zo bijzonder aan een expeditiecruise?

Een expeditiecruise is geen doorsnee cruisereis, maar wat maakt een expeditiecruise nou bijzonder? We vragen het Marlynda Elstgeest, CEO van Waterproof Cruises & Expeditions. Als duiker en natuurliefhebber met een passie voor de poolgebieden heeft ze dit zo’n 10 jaar geleden samen gebracht in Waterproof Cruises & Expedities, dé onafhankelijke expeditie cruise expert in Nederland.

“Ongerepte en fascinerende bestemmingen bezoeken met een kleinschalig, comfortabel schip, dat is waar het bij expeditiecruisen om draait. Denk bijvoorbeeld aan Antarctica, Spitsbergen, of het Noorden van Noorwegen. Maar ook warmere gebieden zoals de Galapagos Eilanden of de Amazone. De beleving van de bestemming staat centraal bij expeditiecruises,” aldus Marlynda.

Dat kan aan boord van kleinschalige expeditieschepen, luxe zeiljachten, ijsbrekers of moderne cruiseschepen. Altijd comfortabel en persoonlijk, met een kleine groep reizigers van 12 tot ongeveer 100-200 passagiers. Doordat je met een kleine groep mensen reist, is er vaak al snel onderling contact, en juist dat maakt expeditiecruisen zo leuk. Je bent met een groep gelijkgestemde reizigers op pad om samen iets onvergetelijks te beleven.

Welke routes & excursies heb je bij een expeditie?

Het programma van een expeditiecruise is vaak een stuk flexibeler dan bij andere cruisereizen. Er wordt constant rekening gehouden met de weersomstandigheden en andere invloeden van de natuur. Dat maakt iedere reis uniek, en zo kan er ook ingespeeld worden op de wensen van de reizigers. Als er bijvoorbeeld ijsberen gespot zijn, kan de kapitein beslissen om langer op die plaats te blijven liggen zodat iedereen ruimschoots te tijd heeft om de dieren te bewonderen en fotograferen. De nadruk ligt tijdens een expeditiecruise echt op de beleving van de natuur.

“Om die beleving te versterken kun je dagelijks aan avontuurlijke activiteiten meedoen. Meestal één ‘s ochtends en één in de middag. Je gaat aan boord van kleine rubberen excursie bootjes, zodiacs. Die brengen je bijvoorbeeld aan land om de natuur van dichtbij te bekijken, of varen tussen de ijsschotsen door op zoek naar zeehonden en pinguïns,” vertelt Marlynda.

Bij deze excursies is altijd een gids aanwezig die alles vertelt over de omgeving en de wilde dieren, en ook aan boord worden lezingen gegeven door experts over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarmee wordt je reis een educatieve verrijking. Marlynda: “Het is onze missie om reizigers zo veel mogelijk te informeren over duurzaam toerisme en hoe je de impact op de natuur tot een minimum beperkt.”

Wat voor sportieve activiteiten kan je doen op een expeditiecruise?

Voor de avonturiers onder ons zijn er activiteiten als zeekajakken, duiken, of poolsnorkelen. Dat laatste is misschien wel de meest unieke manier om dicht bij de natuur te komen. Waterproof heeft het poolsnorkelen een aantal jaar geleden geïntroduceerd tijdens een reis naar Antarctica. In principe kan iedereen hieraan deelnemen. Je hoeft zeker geen duikervaring te hebben. Met een klein groepje, begeleid door een ervaren gids, ga je aan boord van een zodiac op zoek naar een mooie snorkelplek. “Beeld je in dat je het water in gaat en in de diepte een groep orka’s ziet zwemmen die jagen op een school haring. Een ervaring die je voor altijd zal bijblijven.”

Wat kenmerkt een expeditiecruise?

De bijzonderheden van een expeditiecruise op een rijtje:

  • Kleinschalige schepen
  • Dicht bij de natuur
  • Unieke bestemmingen
  • Landingen en excursies met zodiacs
  • Leer andere reizigers kennen
  • Avontuurlijke activiteiten
  • Educatieve lezingen
  • Begeleiding door ervaren gidsen

Welke bestemming kies je?

Bij Waterproof Cruises & Expedities werkt een hecht team van ervaren experts. Al jaren duiken, snorkelen, fotograferen en ontdekken ze de meest afgelegen bijzondere plekken van onze aarde. Marlynda: “We zijn ervan overtuigd dat we uit eigen ervaring het beste advies kunnen geven bij de keuze voor een expeditiecruise.”

Het kiezen van een bestemming hangt af van waar jij als reiziger van droomt. Wil je zwemmen met orka’s of walvissen, het noorderlicht zien, in de voetsporen treden van een bekende ontdekkingsreiziger, of tropische eilanden bezoeken in de Pacific Ocean? Dit vormt de basis van je reis en daar zoek je de beste bestemming, reisperiode, én het juiste schip bij. In de zomer kun je naar het noordpoolgebied reizen. Spitsbergen, Groenland en Noord-Canada zijn populaire Arctische bestemmingen om ijsberen en walrussen te spotten.

Wanneer hier de winter begint, is het in Antarctica juist zomer! Het ijs is dan ver genoeg gesmolten om met een schip het Antarctisch schiereiland te bereiken. Dat is het meest noordelijk gelegen deel van het vasteland van Antarctica. Hier leven pinguïns, zeehonden en walvissen in de ruige natuur met gletsjers en enorme ijsbergen die in zee drijven. Maar ook tropische bestemmingen zijn uitstekend voor een expeditiecruise, zeker voor wie graag de onderwaterwereld wil ontdekken!

 

Hartelijk dank aan Waterproof Cruises & Expeditions voor dit inkijkje in de wereld van expeditiecruisen. Binnenkort lees je meer over expeditiecruisen in deel 2.

Geef een reactie