Oceanwide ExpeditionsScheepsbezoek

Hondius: expeditiecruisen in ongedwongen sfeer

Het nieuwe expeditieschip van Oceanwide Expeditions, Hondius kwam vrijdagmiddag 31 mei 2019 aan in Vlissingen, de thuisbasis van de Nederlandse expeditierederij. ’s Werelds eerste poolcruiseschip met Polar Class 6 is rechtstreeks afkomstig van de werf van de scheepsbouwer Brodosplit in het Kroatische Split. Hondius, vernoemd naar een van de belangrijkste Nederlandse cartografen, verbleef bijna vier dagen in Vlissingen voor haar eerste officiële reis begon. Miriam mocht aan boord op de dag dat het cruiseschip vertrok voor haar maiden voyage richting Spitsbergen, om het gloednieuwe expeditieschip te bekijken.

Het expeditieschip is 107,6 meter lang, 17,6 meter breed en kan 174 passagiers mee nemen in 82 hutten. De Hondius is het derde expeditieschip van Oceanwide dat geschikt is voor de poolgebieden. Het bevat twee unieke inschepingsplekken voor zodiacs, een overdekt platform voor outdooractiviteiten zoals kajakken, een observatie lounge, restaurant en een separate zaal waar lezingen kunnen worden gehouden.

Oceanwide biedt goede comfortabele cruises aan waar de bestemming, flora en fauna altijd centraal staan. Aan boord wordt daarom goed gelet op het afval en terug mee genomen naar de in/ontschepingshaven. Ook krijgt iedere passagier een eigen herbruikbare waterfles zodat er geen plastic flesjes aan boord meer gebruikt hoeven te worden.

Op pad

Via twee manieren kan je het schip binnenkomen en verlaten. Uiteraard via de reguliere hal, met receptie en klein winkeltje voor souvenirs en noodzakelijke vergeten (verzorgings) artikelen. Het blauwgekleurde trappenhuis verbindt alle dekken met elkaar. Je kunt ook binnenkomen -over water- via de twee speciaal gebouwde handige Zodiac gangways op dek 3. Deze hebben een trap naar een toegangsdeur beneden waar je gemakkelijk in de zodiac kan stappen. Ernaast ligt een bergruimte met voor alle passagiers rubber laarzen, die bij de landingen gebruikt moeten worden. Verder is er nog een zodiacplatform (niet op foto) waarvan gebruik gemaakt kan worden bij outdoor activiteiten zoals kajakken.

Restaurant

Ga je vervolgens een dek naar boven, op dek 4, dan bereik je het restaurant. Er is een informele indeling met tafeltjes van 2 personen en meer. Naar keuze zoek je een plekje uit. In het midden staat een groot buffet waar je tijdens elke maaltijd een keuze kan maken.

Lounge

Overdag en ’s avonds is het ontmoetingspunt de lounge op dek 5. Een fijne lichte ruimte waar talloze bankjes en zitjes staan. Je kunt er bovendien bij de bar wat drinken of zelf koffie/thee pakken bij de koffiecorner. De bibliotheek is iets afgescheiden zodat je in meer rust de boeken kunt lezen.

Lectureroom

Loop je vanuit de lounge naar de hal dan kom je vervolgens de lecture room tegen, de ruimte waar lezingen worden gehouden. Overigens kan je op de schermen in de lounge deze presentaties ook volgen vanwege de daar aanwezige schermen. Wil je even op internet, dan kan dat ook in de Lecture Room. Overigens krijgt elke passagier een pakket(je) met  toegang tot het e-mailsysteem van het schip.

Hutten

Op de Hondius kies je uit maar liefst 9 categorieën accommodaties. Bijzonder zijn de 6 drie – en vierpersoonshutten die met name geschikt zijn voor de solo-reizigers. Deze worden ingedeeld naar een mannen of vrouwencabine. Relatief gezien, zijn dit betaalbare opties voor de solo-reizigers.

De standaardhutten zijn op de Hondius niet superluxe maar bieden toch een fijn comfort en vooral ruimte. De grootte van de hutten op het gehele schip varieert van 12 tot 35m2 (grootste suite). Elke hut heeft een mooie badkamer met grote douche. Daarnaast zijn er wat luxere hutten aan boord en 15 suites op het hoogste dek waarvan sommigen een eigen balkon hebben. In onderstaand (kort) filmpje zie je een aantal hutten.

Bestemmingen

De eerste officiële reis van de Hondius is een 12-daagse reis van Vlissingen naar Longyearbyen. Daarbij worden o.a. Aberdeen (Schotland), Fair Isle (Shetland Eilanden), Jan Mayen (Noorwegen) en Spitsbergen aangedaan. De komende paar maanden vaart ze eerst rond Spitsbergen en Groenland, waarna vanaf november de Antarctische cruises starten. De andere expeditieschepen van Oceanwide, de Ortelius en de Plancius varen gelijkwaardige routes.

Prijzen starten zo rond €3500 voor de Spitsbergen cruises, vanaf €6000 voor de Antarctische bestemmingen.

De eerste reis startte maandag 3 juni:

 

Meer informatie over Oceanwide Expeditions >

Geef een reactie